Pět minut po dvanácté

Je to více než jeden rok, co jsem ve svém článku „Křižovatka jako ruská ruleta“ upozorňoval na nebezpečnou křižovatku u staré Jitony, kde se kříží ulice Pražská (silnice I. třídy), Boubínská, Husova a K. Weise. Řešení dopravní situace v této lokalitě byl jeden ze stěžejních volebních bodů našeho politického hnutí Jihočeši 2012 v komunálních volbách v roce 2022.

Výhled řidiče, který přijíždí z ulice Husova a dává přednost na dopravní značce STOP, omezují parkující automobily a řidič je nucen vjet do středu křižovatky, aby mohl dát přednost vozidlům jedoucím po hlavní silnici a pak sám mohl pokračovat v jízdě. Navrhovali jsme několik řešení této křižovatky, a to kruháč nevyjímaje, tedy by to byl spíš elipsáč, aby byly splněny normy pro vybudování okružní křižovatky v tomto prostoru. Součástí návrhu bylo i dočasné řešení bezpečného projíždění touto křižovatkou. Dovolím si připomenout jeden odstavec z výše jmenovaného článku:

„Parkování před starou Jitonou lze vyřešit jednoduše. Proč ještě nikoho nenapadlo dát sem betonové bariéry a vytvořit z nich prostor, kde nebude možno zaparkovat. Bude zajištěn výhled a bezpečný průjezd křižovatkou. Je to dočasné opatření, které ovšem při rychlosti řešení problémů současného vedení, může být i na několik let, ale jsem přesvědčen, že bezpečnost je na prvním místě. Cena jednoho kusu betonové oboustranné bariéry se pohybuje okolo 5 000 Kč, tak si myslím, že by toto řešení nebylo ani finančně náročné.“

Dne 21.8.2024 se naplnily mé obavy a v této křižovatce se v 10:15 hod. stala dopravní nehoda, a to hned tří osobních aut. Naštěstí nebyl nikdo při nehodě zraněn, ale závažnost nehody dokládá skutečnost, že k ní byli povoláni i hasiči. Asi týden po této události se někdo na městě vzbudil a na problémové místo, kde jsme navrhovali umístit betonové bariéry, umístil tři betonové květináče. Kvituji, aspoň nějaké řešení.

Město náš návrh na vybudování kruháče zamítlo s odvoláním na to, že se jedná o silnici I. třídy, kde průměr křižovatky musí být minimálně 36 metrů, což prostor okolo staré Jitony nesplňuje. Samo navrhlo
řešení, že zakáže vjezd z ulice Husova přímo do křižovatky, přičemž řidiči budou nuceni tuto křižovatku objet skrz ulici Boubínská a dále ulicí Nerudova, Tovární a zpět na Pražskou. Na tuto variantu se prý již zpracovává projekt. Je to více než dva roky.

Také máte v poslední době pocit, že kouzelné sousloví „zpracovává se projekt“ je zaobalené vyjádření našich mocipánů z města v tom smyslu: „My jsme si svoje udělali a teď nám s tím dejte pokoj!“?

Například u nové školky, kde se rychle potřebovala zadat studie za 8 milionů korun, je teď čas na zpracování projektu nejméně dva roky. Kdo viděl těch pět navržených škatulí s drnovou střechou, tak se asi musí divit, co bude trvat dva roky na projektu.

Ví někdo na městě, že místo pro děti ve školce je potřeba hned teď?

A o projektu Steinbrenerových domů ani nemluvě, tam má být hotový projekt až za tři roky, ale 15 mega za studii bylo vyplaceno hned.

Tyto dlouhodobé sliby se budou starostce a vedení města hodit při dalších volbách v roce 2026.

Uvidíme, berme to jako test dlouhodobé paměti občanů Vimperka.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města