Rozhovor : Organizace WaldZeit

WaldZeit v Bavorském lese a na Šumavě

Přírodní krásy Bavorského lesa a Šumavy jsou známé i za hranicemi. Stále více lidí hledá odpočinek od každodenního stresu a snaží se během pěší túry nebo vícedenního výletu znovu soustředit a zaměřit na to podstatné. Nezisková organizace “WaldZeit” již řadu let oživuje divočinu obou národních parků.

WaldZeit nabízí výlety a workshopy v Národním parku Bavorský les již od roku 1998. Od roku 2007 probíhají také přeshraniční programy v Národním parku Šumava a individuální programy mimo národní parky, například v Přírodním parku Bavorský les nebo v chráněných územích v Horním Bavorsku. O mnohostranném programu WaldZeit jsme hovořili s lesní a přírodní pedagožkou Hanni Reischl.

Rozhovor s Hanni pro vás připravili Ing. Jitka Řezanková a MUDr. Marek Matoušek.


Hanni, můžeš nám přiblížit aktivity a programy, které WaldZeit nabízí?
Nabízíme vícedenní túry – některé z nich překračují hranice – v Národních parcích Bavorský les a Šumava a v Přírodním parku Bavorský les. Nocujeme v malých penzionech a horských chatách. Již několik let nabízíme také několikadenní cyklistické výlety v Národním parku Šumava. Z pověření Správy Národního parku Bavorský les pořádáme také vícedenní túry, obvykle na určité téma: např. ornitologie, jelení říje nebo túra s přenocováním ve vlastním stanu.

Další nabídky zahrnují rodinné víkendy, workshopy a fotografické semináře s fotografy přírody. Skupiny 15 a více osob si u nás mohou objednat program sestavený speciálně pro ně.

Od roku 2018 nabízíme v táboře v divočině další vzdělávání v oblasti přírody a lesní pedagogiky. Cílovou skupinou jsou především pedagogičtí pracovníci a doplňující personál lesních a přírodních školek. Školící víkendy jsou vždy zaměřeny na konkrétní téma. Od roku 2020 je součástí našeho programu také roční vzdělávací kurz lesní a přírodní pedagogiky o pěti modulech.

Čím jsou vícedenní túry v Bavorském lese a Národním parku Šumava tak výjimečné?
V Národním parku Bavorský les se nachází lesní divočina, která je ve střední Evropě jedinečná. Jednotlivé oblasti parku můžete poznat na několikahodinové túře, ale vícedenní túra vám umožní hlubší vhled do vývoje národních parků. Účastníky provázejí lesní průvodci a odborníci WaldZeit, kteří vedle vědeckého výkladu poskytují i vhled do kultury a historie regionu.

Jaké speciální nabídky máte pro rodiny? A jak se zatím setkaly s ohlasem?
Naše rodinné programy jsou hlavním tématem. Zatím se většina z nich odehrává v táboře v divočině na Falkensteinu. Velmi oblíbený je ochutnávkový víkend, který je vhodný pro rodiny s dětmi všech věkových kategorií. Velmi oblíbené jsou ale i tematické víkendy s názvem „Napnuto jako luk“ – kde se pod vedením lukostřelce staví luk z ratanu – nebo „Zpátky ke kořenům“, kde ožívá divočina jako za časů našich předků.

Nabízíme víkend pro otce a děti v keltské vesnici Gabreta, který je určen především pro otce a děti. V předchozích letech jsme nabízeli také vícedenní výlety pro rodiny, např. výlet pro otce s dětmi a výlety s oslíky nebo pohádkové víkendy. Protože tyto nabídky již neměly takový ohlas, v našem programu je již nemáme.

Obecně jsou však náklady na rodinné programy často důvodem, proč se nekonají. Pro některé je prostě obtížné financovat víkend nebo několik dní. Zde bychom rádi měli možnost – např. prostřednictvím sponzorů – podpořit rodiny s nižšími příjmy.

Jaké workshopy nabízí tábor v divočině na Falkensteinu? Pro koho jsou určeny?
Cílovou skupinou workshopů jsou především dospělí, ale některé jsou vhodné i pro teenagery. V současné době máme v programu následující workshopy, které se všechny konají na táboře v divočině:

Tělo, mysl a duše: Víkend s krátkými túrami a celkem třemi lekcemi jógy .
Léčivá síla přírody: Víkend na téma léčivé byliny, jejich rozpoznávání a používání, včetně výroby mastí, tinktur a čajů.
Život je divočina: Poté, co WaldZeit v rámci rozšíření tábora v divočině obnovil chatrč filozofa Henryho Davida Thoreaua, se na víkendu v divočině necháme inspirovat Thoreauovými myšlenkami a nápady.
Stvoření vlákna: Thorehoreau, Thoreau, Thoreau, Thoreau, Thoreau: Houby jsou v národním parku důležitým tématem. Společně s mykologem Peterem Karaschem nabízíme víkend na toto téma.
Rozjímání v tichém lese: Zanechte každodenního shonu a znovu pozorněji naslouchejte sami sobě. Prožijte víkend plný relaxace a přírody na táboře v divočině.
Dílna do kapsy: Tvůrčí dílna. Pod vedením sochaře ze dřeva, vybaveného řezbářským nožem, se jednoduché větve promění v okouzlující bytosti.

Můžeš nám říci více o fotografických workshopech se známými fotografy přírody?
Fotodílny v národním parku nabízíme již 20 let. Vše začalo u Svena Zellnera, který v národním parku vykonával civilní službu. Od té doby se stal známým fotografem, kameramanem a dokumentaristou. Jeho prostřednictvím jsme se dostali do kontaktu s Florianem Möllersem a Markusem Botzekem, rovněž známými fotografy přírody. Později se k nám přidali Ferry Böhme a Steffen Krieger.

Národní park nabízí neuvěřitelné množství různých biotopů, jako jsou potoky, bažiny a rokle. Lesní scenérie se neustále mění a díky vysokému podílu mrtvého dřeva nabízí množství fotografických příležitostí. Specialitou jsou také pralesní soutěsky, jako je Höllbachgspreng. Účastníci fotodílny se prostřednictvím fotografií intenzivně zabývají svými motivy a od fotografů přírody dostávají tipy, jak nejlépe prezentovat divokou přírodu národního parku. Naše fotodílny probíhají vždy v malých skupinách.

Jaké jsou plány pro budoucí německo-české programy, zejména pro mladé lidi?
Do budoucna bychom rádi do našeho programu zařadili německo-české nabídky – možná v přímé spolupráci se správami obou národních parků. Zatím nevíme, jak nejlépe oslovit mladé lidi. Potřebujeme k tomu také vhodné programy financování, aby to bylo finančně dostupné i pro mladé lidi.

Jak důležitá je pro Tebe přeshraniční spolupráce a jaké výhody v ní vidíš?
Oba národní parky se nacházejí ve společném přírodním prostoru, vzájemně spolu sousedí a tvoří největší souvislou lesní oblast ve střední Evropě. Dříve zde byla „železná opona“, ale nyní jsou Česká republika a Německo již 20 let společně v EU. V oblasti přeshraniční spolupráce však mají obě země stále co dohánět. Podpora tohoto společného růstu je pro nás důležitým zájmem.

Prostřednictvím našich zájezdů pomáháme účastníkům poznávat česko-německou historii a kulturu i místní přírodu. Do budoucna si dovedeme dobře představit, že bychom ve spolupráci s českými kolegy pořádali společné zájezdy s německými a českými účastníky.

Jaké speciální zážitky a aktivity mohou skupiny 15 a více osob na táboře v divočině očekávat?

Tábor v divočině je sám o sobě velmi zvláštním místem – nocleh v chatkách bez elektřiny a topení na místě, kde je v noci opravdu tma a kde je stále dobře vidět hvězdná obloha. Navíc je každá jednotlivá chata jedinečná: každá má svůj vlastní šmrnc a zvláštní auru – ať už se jedná o zemní chatu, luční postel, stromový domek, vodní chatu, lesní stan, světelnou hvězdu nebo venkovské chaty, které pocházejí z velmi odlišných chráněných oblastí celého světa.

Program pro skupiny s nimi předem projednáme s ohledem na jejich zájmy a věkové skupiny. Součástí programu je téměř vždy noční výšlap a táborák a krátké nebo delší túry v okolí tábora v divočině s aktivitami a hrami zaměřenými na poznávání přírody. Podle přání a požadavků je někdy doplněn o přírodovědnou rallye, LandArt, přírodovědná cvičení nebo teambuildingové aktivity.

Jak se program v průběhu let vyvíjel?
V roce 1998 jsme začali s pěti akcemi a už tehdy jsme nabízeli výlety do divočiny národního parku. Dnes WaldZeit nabízí více než 30 různých výletů a workshopů, které se konají v národním parku, za hranicemi v Bavorsku a České republice a v táboře v divočině na Falkensteinu. Cílovými skupinami jsou stále rodiny s dětmi a lidé, kteří chtějí intenzivně prožít divočinu národního parku.

Máme ale také programy pro milovníky hub a bylinek, pro ty, kteří chtějí zažít rozjímání v přírodě například prostřednictvím jógy, nebo kteří rádi tvoří. Stále s námi můžete vzít na ramena batoh, vydat se na několikadenní výlet přírodou národních parků s průvodcem a poznat přírodu a kulturu pohraničí.

Jaké výzvy a úspěchy jsi zažila při organizování přeshraničních túr?

Zejména organizace ubytování na české straně je pro nás vždy výzvou. Je to někdy způsobeno poměrně častými změnami majitelů a skutečností, že některá ubytování zejména na české straně jsou pronajímána pouze na minimálně dvě noci. V průběhu let jsme však získali několik kontaktů, které jsou velmi přátelské a vstřícné a které nám v mnoha ohledech pomáhají. Samozřejmě je také obtížná jazyková bariéra, což je dáno především tím, že bohužel neumíme česky – stále je potřeba z naší strany jednat.

Krajina na české straně se svou rozlehlostí, rozsáhlými vřesovišti, malými vesničkami a mělkými temnými potoky a údolími je velmi odlišná od německé strany – a také účastníky našich zájezdů velmi pozitivně překvapuje. Právě rozdílnost obou národních parků je důvodem, proč jsou přeshraniční túry tak atraktivní.

Jak se mohou zájemci účastnit vašich programů a jaké jsou požadavky?
WaldZeit každoročně vydává brožuru „Cestování a workshopy v Národních parcích Bavorský les a Šumava“. Tato brožura je k dispozici v zařízeních národního parku, v turistických informačních centrech, ubytovacích zařízeních, chatách a dalších zařízeních. Lze si ji u nás také kdykoli objednat. Zájemcům ročně zašleme přibližně 1 000 výtisků.

WaldZeit má také aktuální domovskou stránku, na které najdete celý náš program a kontaktní údaje. Na naše vycházky a workshopy se můžete přihlásit přímo přes domovskou stránku. Pokud byste chtěli přijít jako samostatná skupina, můžete nás kontaktovat buď e-mailem, nebo telefonicky.

U všech našich programů je k dispozici sekce „Požadavky“. Tam je uvedeno, zda pro danou akci existují určité základní požadavky. Tábor v divočině je bezbariérový, takže se některých našich programů mohou zúčastnit i osoby se zdravotním postižením. Je však nutná předchozí konzultace, protože program pak bude sestaven podle toho.

Jakou roli hraje blízkost k přírodě ve vašich programech a jaké pozitivní účinky jsi zaznamenala u účastníků?
Již řadu let koncipujeme naše programy tak, aby účastníci mohli cestovat vlakem a autobusem a aby během pobytu v příhraničí nemuseli používat automobil. Spolupracujeme s místními firmami a naše stravování je – pokud je to možné – od regionálních výrobců a v bio kvalitě. To velmi dobře splňuje požadavky našich účastníků. Ti přijíždějí do příhraničního regionu kvůli jeho blízkosti přírodě a přikládají těmto aspektům velký význam. Náš název je pojmem: chceme našim návštěvníkům poskytnout čas, aby se mohli zabývat přírodou a drobnými detaily na cestě. Proto máme od našich účastníků velmi dobrou zpětnou vazbu.

Jak je WaldZeit v regionu propojen?
WaldZeit je dlouholetým partnerem Správy Národního parku Bavorský les. Svými akcemi podporujeme vzdělávací činnost národního parku. Od roku 2002 jsme sponzorem zastřešující značky bavorského ministerstva životního prostředí „Umweltbildung Bayern“. Spolupracujeme s místním cestovním ruchem a s různými organizacemi, např. s Integrovaným rozvojem venkova (ILE).

V rámci vícedenních zájezdů podporujeme udržitelné farmy v regionu a spolupracujeme s nimi. Všechny naše nabídky jsou dostupné veřejnou dopravou a v případě potřeby ji využíváme i pro naše zájezdy.


Děkujeme za podrobné informace – a přejeme vše dobré do budoucna!


Ve spolupráci s partnerským webem Hogn.de

A ve spolupráci České asociace životního prostředí