Vimperk – Fotokronika Jana Tláskala – září 2024

Vimperk a Šumava v proměnách, náladách, detailech a občas i překvapeních … tím vším je fotokronika Jana Tláskala  http://obec.sumava.eu/index.php/sumava/131-fotografove/3563

  1. září:

Září nám letos započalo nedělí, která se po včerejším, ještě srpnovém vedru probudila do lehkého oparu, ba leckde i poctivé mlhy. Obojí se zrána prohánělo i pod Boubínem, jehož vrchol však měl již pohledem od Korkusovky vše bezpečně pod kontrolou.

Slunce dostalo příležitost zakouzlit si halovými jevy – ještě v průběhu stoupání se nad cestu lemujícími smrčinami ukázalo levé parhelium.

Nahoře pak bylo již před finálním výstupem na rozhlednu možno zhlédnout, do jaké míry se kolem Boubína rozprostírá inverzní sevření krajiny.

Svým rozsahem připomínalo spíše časy podzimu než pozdního léta, …

… nelze nicméně zapomínat, že astronomický (či kalendářní) podzim nastane na den přesně za tři týdny – v neděli 22. září ve 14:43, takže nijak zásadně již vzdálen není.

Východní směr nakonec nabídl nejen obě parhelia, ale též malé sluneční halo se slabým náznakem cirkumzenitálního oblouku na jeho vrcholu.

Přetrvávající lehký opar zkrátka konal své.

Vší tu krásu provázel východní vítr o maximální rychlosti 5,3 m/s (22,68 km/h), a třebaže i zde se projevil celkový pokles teploty, pobyt na rozhledně byl nanejvýš příjemným.

Nejen nejbližší prostředí kolem rozhledny tradičně krášlí trsy vrbovky úzkolisté, zvolna se chystající k odkvětu, při němž svou světle nachovou barvu vymění za nadýchanou bělostnou vatu.

Opar, ba i hustší mlžné cáry provázely také zpáteční cestu, …

… bohatou na výskyt slabších i výraznějších projevů Tyndallova jevu. Září se zkrátka uvedlo nanejvýš efektně.