Rozhovor : Marie Rálková

Rozhovor s Českou asociací životního prostředí: 
Šumava jako učebna přírody a ráj turistiky

Česká asociace životního prostředí připravuje a organizuje pro širokou veřejnost, skupiny přátel, pro milovníky romantiky a historie, zájmové oddíly a školy zajímavé poznávací, vzdělávací a ekologické zájezdy. Jejich přípravu, organizovaní, koordinovaní teamové práce a komunikaci s veřejností má v působnosti paní Marie Rálková, členka Rady asociace.

Marek Matoušek ve spolupráci s Peterem Repčíkem pro vás připravili s Marií rozhovor.


1. Jakou roli hraje vzdělávání turistů v oblasti ochrany přírody?
Česká asociace životního prostředí se dlouhodobě věnuje environmentálnímu vzdělávání a ochraně přírody. Organizujeme zájezdy zaměřené na hlubší pochopení ekologických hodnot Šumavy, doprovázené odbornými průvodci. Nabízíme výlety pro rodiny s dětmi, školní skupiny i širokou veřejnost, které pomáhají lidem lépe porozumět současným problémům ochrany přírody a udržitelného rozvoje v tomto regionu.

2. Co vás na Šumavě nejvíce přitahuje?
Šumava je pro mě osobně velmi blízká, narodila jsem se nedaleko Vimperka, v kraji pod Boubínem. Tento vztah k přírodě a lidem mě motivuje k tomu, abych její krásy zpřístupnila co nejširšímu spektru turistů prostřednictvím pečlivě připravených turistických tras.

3. Jakou náročnost mají vaše turistické trasy a pro koho jsou určeny?
Nabízíme trasy různé náročnosti, aby si každý turista, bez ohledu na své schopnosti, našel tu, která mu vyhovuje. Ať už jde o rodiny s dětmi, seniory nebo zkušené turisty, každý si u nás přijde na své.

4. Které dny v týdnu jsou nejlepší pro výlety na Šumavu?
Šumava nabízí tolik přírodních krás, že ji lze navštěvovat prakticky kdykoliv. Každé roční období má své kouzlo a poskytuje jedinečné zážitky.

5. Plánujete speciální výlety pro děti a školy?
Ano, v našem týmu jsou učitelky, které mají bohaté zkušenosti s organizováním výletů pro děti. Důraz klademe na to, aby tyto výlety byly zábavné, poučné a přizpůsobené věkovým skupinám dětí.

6. Můžete nám představit konkrétní typ výletu?
Například pro seniory organizujeme jednodenní výlety, které jsou fyzicky nenáročné a přizpůsobené jejich potřebám. Program zahrnuje dostatek odpočinku a příležitostí k navazování nových přátelství. Jeden z plánovaných výletů, který se uskuteční 31. srpna 2024, povede přírodní rezervací Amálino údolí.

7. Plánujete i netradiční druhy turistiky?
Ano, spolupracujeme s Radkem Yetti Maříkem, šumavským průvodcem, který organizuje dobrodružné výpravy na sněžnicích či lyžích s volnou patou. Plánujeme také zimní výpravy se spaním a vařením na sněhu, ale prozatím nabízíme jen lehké trasy.

8. Jak důležitá je pro vás zpětná vazba od turistů?
Velmi důležitá. Na našich webových stránkách máme k dispozici dotazník, kde turisté mohou sdílet své preference a podněty ohledně jednodenních výletů po Šumavě. Tato zpětná vazba nám pomáhá naše služby neustále zlepšovat.

9. Proč jste si vybrali Vimperk jako základnu pro vaši činnost?
Vimperk je ideální vstupní bránou do Šumavy. Má výbornou dopravní dostupnost, což umožňuje snadný přístup pro turisty. Dále se snažíme turisty vzdělávat o tom, jak se v přírodě chovat zodpovědně, například prostřednictvím informačních tabulí upozorňujících na nezanechávání odpadků.

10. Kde se o vás mohou turisté dozvědět více?
Máme tři webové stránky a každá trasa je doplněna videem na YouTube. Aktivní jsme také na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Instagram a TikTok, a samozřejmě i na stránce www.sumava.eu.

11. Co vás nejvíce těší na práci v České asociaci životního prostředí?
Kombinace ochrany přírody a rozvoje turismu je pro mě naprosto klíčová. Ráda pracuji v našem týmu, kde panuje přátelská atmosféra a všichni kolegové sdílejí lásku k přírodě.

12. Jak trávíte volný čas?
Ve volném čase ráda chodím do přírody, čtu knihy, luštím křížovky a pracuji na zahrádce, což je můj nejoblíbenější relax.


Děkujeme za rozhovor.