Cenzura

Dne 23.8.2024 jsem napsal článek, že Krajský soud v Českých Budějovicích pravomocně rozhodl o tom, že město Vimperk po dobu cca tří let udělovalo pokuty za překročení povolené rychlosti protiprávně. Bylo zjištěno, že zvolené místo pro instalaci měřícího zařízení je v rozporu s požadavkem Policie ČR, který byl, že měření nesmí být prováděno ve vzdálenosti menší než 100 metrů od značky, která označuje začátek obce. Bylo prokázáno, že měření rychlosti se v obci Korkusova Huť provádělo ve vzdálenosti 85 metrů za značkou označující začátek obce, tedy v rozporu s podmínkou stanovenou Policií ČR.

Dále jsem ve svém článku pokračoval ve výpočtu pokut, které město udělilo za překročení povolené rychlosti průjezdem obcí Korkusova Huť, kolik nařídilo exekučních řízení a co to město může stát, až bude muset neoprávněně udělené pokuty vracet.

Ještě bych chtěl doplnit již uvedené informace o stanovisko města Vimperk:

Vimperk sám pokuty vybrané na období, kdy úsekové měření neodpovídalo požadavku na umístění, vracet nebude. „O případnou obnovu již ukončených správních řízení může požádat jedině sám přestupce,“ uvedl tiskový mluvčí města Vimperk Milan Brabec.

Celý článek jsem uveřejnil na portálu vimperk.eu a jako obvykle upoutávku na FB Vimperk a okolí, a to na základě dohody se správcem. K tomuto článku se na FB Vimperk a okolí rozběhla živá diskuze, kterou ovšem dne 25.8.2024 v 8:00 hodin ráno utnula „vyšší moc“.

Jak se z vedlejšího obrázku můžete dočíst, tak důvodem odebrání mého příspěvku bylo, že jsem se zavádějícím způsobem pokusil získat „To se mi líbí“, sledující nebo shlédnutí videa.

S FB Vimperk a okolí spolupracuji již delší čas, se správcem portálu nemám sebemenší problémy a nikdy mi nebyl smazán příspěvek na tomto FB. Neprováděl jsem žádné úkony, které uvádí Facebook a podle mého názoru jsou to zástupné důvody k odebrání mého příspěvku a komentářů.

Je zřejmé, že jsem v článku otevřel téma, které městu Vimperk není příjemné a skutečně hrozí, že byl jej případné vracení pokut plus nákladů za exekuce přivedlo do značných finančních potíží.

Samozřejmě, že není v mých silách zjistit pravý důvod, proč a na čí popud byl článek s takto zásadní informacemi pro neoprávněně pokutované řidiče smazán, ale je to dostatečný signál pro občany města, aby si uvědomili, že staré praktiky komunistické strany a StB nebyly zapomenuty, a že i současné vlády, a to na jakékoliv úrovni vedení, je zcela nepokrytě používají.

Ze zásady jsem proti každému bezpráví a tento čin, jak ze strany facebooku, tak města Vimperk, vnímám jako bezpráví proti desetitisícům poškozených řidičů.

Neměli bychom nikdy zapomenout na to, jak snadno se dá přijít o právo na svobodný názor a svobodu projevu, a jak mocný je teror strachu a sankcí, samozřejmě cenzuru a dezinformace nevyjímaje.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města