Soud rozhodl proti pokutám za rychlost!

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl o neoprávnosti udělování pokut za překročení povolené rychlosti v obci Korkusova Huť. Proti neoprávněně udělené pokutě ve výši 1 500 Kč a dále správního poplatku ve výší 1 000 Kč, za průjezd osadou rychlostí 57 km/hod., kterou udělilo město Vimperk a potvrdil Krajský úřad, se bránil provozovatel vozidla soudní cestou.

Žalobce u soudu úspěšně argumentoval tím, že Policie ČR v souhlasném stanovisku k umístění automatického měření rychlosti stanovila, že měření nesmí být prováděno ve vzdálenosti menší než 100 metrů od značky, která označuje začátek obce. Podle zjištění se měření rychlosti v obci Korkusova Huť provádí ve vzdálenosti 85 metrů za značkou, tedy v rozporu s podmínkou stanovenou Policií ČR.

Firma, která pro město zajišťuje měření, přišla k soudu s tvrzením, že celkový úsek měření má téměř 185 metrů, a končí tedy daleko za hranicí sta metrů od značky označující začátek obce, proto vlastně stanovisku Policie ČR neodporuje. Firma s tímto tvrzení u soudu neuspěla.

Rozhodnutí Krajského soudu napadl Krajský úřad formou kasační stížností u Nejvyššího správního soudu, ale bez úspěchu.

Měření rychlosti v obci Korkusova Huť jsem v minulosti mnohokráte kritizoval, proto jsem velice zvědav, jak bude vedení města tento protiprávní stav řešit.

Nemám k dispozici aktuální data, ale jen pro představu uvedu, že od začátku provozování radarů do května roku 2021, bylo postoupeno a následně přikázáno 497 exekučních případů za překročení rychlosti v obci Korkusova Huť s dlužnou částkou 890 881,72 Kč.

Tabulka nařízených exekučních řízení.

Tabulka udělených pokut ve sledovaném období.

Celkem bylo za toto období v obci Korkusova Huť uloženo na pokutách bezmála 6 milionů korun, a to jen do května roku 2021. Počítám, že do současné doby to bude určitě přes 25 milionů a cca 2 000 exekucí.

Myslím, že naše město čekají krušné chvíle v podobě hromadných žalob a vracení peněz, které město již dávno utratilo. Taktéž budou součástí žalob i náklady spojené s exekucí, soudní výlohy a palmáre. Město nemůže očekávat shovívavost od řidičů, na které bez váhání poštvalo exekutory, kteří ihned zablokovali účty a připravili neoprávněně pokutovaným řidičům velice složité situace.

Jako příklad uvedu reálný případ, který se stal mému známému. Exekutor mu zablokoval účet, což zjistil až při výběru hotovosti z bankomatu. To, že má nezaplacenou pokutu za rychlost zjistil až při reklamaci u bankovního domu. Podmínkou odblokování účtu bylo zaplacení dlužné částky, jenomže on měl veškeré peníze právě na tom zablokovaném účtu, taková vimperská varianta „Hlavy XXII“. A perlička nakonec, po tomto incidentu opětovně nahlásil změnu doručovací adresy, a přesto při další pokutě za překročení rychlosti v obci Korkusova Huť mu poslali dopis na starou adresu a následovně mu exekutor opětovně
zablokoval účet. Co dodat?

Zajímalo by mě, když už město platí provozovateli radarů ročně cca 10 milionů korun, zda mají ve smlouvě ošetřený tento problém. Také je možná varianta, že tuto skutečnost smlouva neřeší a pak je reálné, že město zakusí vlastní medicínu.

Jak z účetní uzávěrky města víme, tak v městské kase po dvouletém hospodaření našeho vedení města zbyly ze 150 milionů pouze 3 miliony korun jako rezerva. Pokud zažaluje pouze polovina pokutovaných řidičů město o vrácení pokuty, správních poplatků, nákladů spojených s exekucí, výloh na soud a zastupování advokáty, tak město bude potřebovat minimálně 20 milionů korun, které nemá a nikdo nám je z důvodů zadluženosti města nepůjčí. (Viz nedávná kauza předluženosti města, kdy město muselo vrátit úvěr ve výši 50 milionů z důvodu předluženosti.)

Hrozí exekuce na majetek města? Jak praví staré přísloví: „Karma je zdarma“.

Kolik ještě toho musí toto vedení podělat, než si současná koalice uvědomí, jak moc starostka Martanová (STAN) a její nohsledi ničí ekonomiku Vimperka?

Ale to vše ukáže blízká budoucnost.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města