Vimperské úsekové měření bylo nezákonné

Vimperské úsekové měření bylo nezákonné, soud nařídil vracení pokut

V malé osadě Korkusova Huť, která spadá pod město Vimperk, vyvolalo kontroverzi úsekové měření rychlosti, které bylo instalováno v roce 2020. Toto měření, umístěné na hlavní silnici vedoucí směrem na německý Pasov, vygenerovalo do června 2023 pokuty v hodnotě 20 milionů korun, které město vybralo od pokutovaných řidičů. Nedávno však soud rozhodl, že zařízení bylo nainstalováno v rozporu s pravidly, a jeden pokutovaný řidič úspěšně dosáhl vrácení své pokuty.

Řidič, který dostal pokutu 1 500 korun za jízdu rychlostí 57 km/h, se bránil s tím, že radar byl umístěn méně než 100 metrů od značky označující začátek obce, což bylo v rozporu s pokyny policie. Soud mu dal za pravdu a potvrdil, že radar byl umístěn pouze 85 metrů od značky, čímž porušil požadovanou vzdálenost. Soudní rozhodnutí vedlo k vrácení pokuty a vytvořilo precedent pro další postižené řidiče.

Město Vimperk však nebude pokuty automaticky vracet, přestože na nich vybralo miliony korun. Řidiči musí sami požádat o přezkoumání svých případů, aby získali peníze zpět. Radnice tvrdí, že od poloviny roku 2023 je úsekové měření v souladu s předpisy, avšak kontroverze ohledně stovek pokut z předchozího období zůstává.

Tento případ poukazuje na napětí mezi automatizovaným vymáháním dopravních předpisů a dodržováním zákonných postupů, což má důsledky pro platnost pokut a odpovědnost obcí za dodržování pravidel.


Zdroj