Prázdninová Stezka odvahy 2024

Srpen patří dětem a jejich prázdninám, a právě do něj spadá již tradičně Stezka odvahy. I letos jí prošlo více než 350 dětí, které spolu s rodiči, prarodiči, kamarády a kamarádkami, a hlavně se strašidly a příšerami zaplnily celé arboretum.

V letním kině probíhal doprovodný program, který vedl DJ Juráš.

Když vyrazily menší děti v 17:30 do arboreta, přivítal je Ducháček s tajemnou paní. A dále potkaly starého dědka a kousek dál od něj strašidlo s kovovou hlavou. Prošly kolem hřbitova, kde lezou umrlci z hrobů a zombíci číhají za náhrobními kameny, aby hnaly děti k Vodníkovi. Pak je čeká vlk s Karkulkou, krvavé nevěsty, kat a dračí doupě obývané několika draky s unesenou princeznou, Stezka odvahy by nebyla úplná bez mnicha a strašné jeptišky, čarodějnice a jejího hrozivého pavouka, upírů, lesních víl, Pipi dlouhé punčochy a čertů, ke kterým se připojil hrůzný krampusák. Ale nechyběli ani Wednesday a kočička, strašný Joker nebo žravý zajíc.

Po deváté hodině se s postupující tmou strašidla rozdivočí, přibude jim síly a doslova ženou děti arboretem od jednoho k druhému, kvičí, řvou, chytají vás za kotníky, skáčou ze stromů a vy se bojíte, že to nestihnete proběhnout a chlupy se vám ježí po celém těle. Jsou malé děti, které na noční stezku nevyrazí, ale jen poslouchají její zvuky. Jsou osmileté děti, které ji projdou se svými rodiči a stane se, že rodiče se na konci vydýchávají víc než děti.

Tohle všechno je možné jen díky podpoře velkého zástupu dobrovolníků a organizací, které nám pomáhají Prázdninovou stezku odvahy uspořádat. A také díky pomoci všech návštěvníků, kteří nám přispívají dobrovolným vstupným. Každý rok ho věnujeme na nějaký prospěšný účel a letos jsme se dohodli s vimperským oddílem sportovní gymnastiky, že přispějeme na jejich tréninkové vybavení.

A tak za celou akci a její dobročinný účel i doprovodný program mnohokrát děkujeme všem, kdo se jí zúčastnili jak na straně zajištění programu, tak na straně návštěvníků. Jde o Artego, vimperské hasičky a hasiče z SDH Vimperk, Městské kulturní středisko a provozovatele skákacího hradu. Celé odpoledne a večer moderoval a hudbou doprovodil DJ Petr Juráš.

Díky patří také všem, kdo zajišťovali občerstvení – pojízdné kavárně Ivety Lahovcové a dobrovolným hasičům. Vodu nám sponzorsky zajistil vimperský ČEVAK. Pomáhaly nám Světlana Ferková, Alena Martínková, Liduška Stejskalová, Lenka Fialová, Jarda Novotný, Maruška Rálková, Romana Dutková, Bláža Strašilová a Lenka Dutková u skákacího hradu. Dětem na obličej malovala Mária Vacíková. Tetování a zaplétání vlasů dětem dělaly Lucka Němcová a Anička Novotná, stánek se šperky a kostýmy postavila Jana
Gašparová. Plakáty nám roznesly a moc nám tím pomohly Jana Matějčková s vnučkou Terezkou.

Prvky na stezce postavili Šárka Janásková a Ivan Strašil, ten navíc hodně rekvizit sám vyrobil, a nějaké také doplnila Věra Vávra. S postavením Stezky jim pomáhali Jarda Chalupský, Lukáš

Blaschko a Jirka Vávra starší. Hasiči a Petr Bělík a mnoho dalších nám pomáhali se složením stanů a s úklidem.

Stezka by nebyla stezkou bez našich strašidel. Proto bychom chtěli poděkovat Lukáši Blaschkovi, Lukáši Mrázkovi, Zdeňkovi Mrázkovi, Pavlovi Ouředníkovi, Ondrovi Sovovi, Tereze a Magdě Mudrových, Filipu Matějovskému, Petrovi Míškovi, Martině Winterové, Hannah Soteriou, Oliveru Fialovi, Ester Kohoutové, Rozárii Szabové, Filipu Kubaštovi a Valentýnce Růžičkové, za strašení znovu i Jardovi Chalupskému a Petrovi Bělíkovi a dále pak Marcele Budínské, Karle Slivárikové, Ele Neumanové, Márii Koubové, Leošovi a Vanese Russovým , Lukáši, Danovi a Vláďovi Patilovi, Sáře Beckové, Elence Dutkové a Vanesce Kubaštové.

Děkujeme i Milanovi Peškovi za fotky, Městu Vimperk za finanční podporu, reklamu ve Vimperských novinách i hlášení v Městském rozhlase a webové stránce vimperk.eu za mediální podporu. Hračkám U Krtečka a Veronice Králové patří dík za půjčení masek.

Velice děkujeme také každému, kdo přispěl do kasičky. Jak už bylo řečeno, radost z toho budou mít především vimperské gymnastky vedené Marií Kotlíkovou.

Zároveň vás zveme na již tradiční akci Vimperska Malování na hřišti nad Pekárnou a opékání špekáčků, která se uskuteční jako vždycky druhý školní den v úterý 3. 9. 2024.

Těšíme se na shledanou za rok

Šárka Janásková, Věra Vávra, Martina Bělíková a Věra Vávrová,
vaše strašidla ze spolku Vimpersko 🙂


Foto : Milan Pešek

Kompletní album fotek zde: https://www.facebook.com/share/p/HEdZbadT2XtNJZ4t/