Vimperk zažije svůj první Oktoberfest

Vimperk zažije svůj první Oktoberfest

O vyhlášeném mnichovském Oktoberfestu slyšel zřejmě každý. Ale aby podobná akce oslavující pospolitost a dobré pivo zavítala na čerstvý šumavský vzduch, to je novinka. A právě tu připravily dva aktivní lokální spolky – MISSION Vimperk (Majáles Vimperk) a Marcipáni (Šumavský food festival). Jejich společný projekt Šumavský Oktoberfest se uskuteční v areálu bývalého pivovaru (Pivovarská 59) v sobotu 28. září – právě v den, kdy svůj svátek slaví také patron českého piva sv. Václav.

A co návštěvníky během dne čeká? Zahájí ho od 10:00 dopoledne tematický brunch, následně dojde ke křtu piva, které speciálně pro tuto příležitost uvaří pražský pivovar BadFlash. Odpolední hodiny budou patřit kulturnímu programu – nejen hudebnímu, ale třeba i besedám. Na těch spolupracuje také festival Šumava Litera, pod jejichž taktovkou na Oktoberfestu promluví třeba Heinrich Vierlinger nebo Edmund Stern.

Přicházet s novými akcemi není v současné době jednoduché, to oba spolky velmi dobře ví. Často je to dobrodružství, u kterého člověk neví, jak dopadne, každá pomocná ruka je proto vítaná. Třeba jako v případě spolku MISSION Vimperk a MAS Šumavsko, kteří prvním jmenovaným v rámci Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) pomohli se zprostředkováním dotace na pořízení nůžkových stanů a reproduktoru s mikrofony.

A právě díky tomu mohu v regionu vznikat zcela nové akce – právě jako Šumavský Oktoberfest. Ten se uskuteční už 28. září ve Vimperku a rozhodně bude stát za návštěvu!


Šimon Blaschko