Soustředění ve stolním tenise

Mezinárodní letní soustředění ve stolním tenise ve Vimperku 2024

Ve dnech 27.7. – 31.7.2024 uspořádal oddíl stolního tenisu TJ Šumavanu Vimperk v halách ZŠ Smetanova letní mezinárodní soustředění v tomto sportu. Po problémech z minulých let, kdy naše soustředění nebylo možné uspořádat vůbec nebo v omezeném rozsahu, proběhlo vše tentokrát k plné spokojenosti účastníků i organizátorů, přestože jsme měli trochu obavy, zdali celou organizaci na 16 stolech zvládneme. Ale povedlo se.

Celkem 27 hráčů a hráček z 12 jihočeských (Š.Vimperk, L.Prachatice, S.Strakonice, Sokol.ČB, A.Volary, S.Čkyně, S.Kaplice, S.Vodňany, S.Zdíkov, S.Písek, DDM Soběslav, S.Lipí) a 8 hráčů a hráček ze dvou rakouských oddílů WSV Liezen a TTV Wilhering trénovalo intenzivně i přes velice horké počasí pod vedením zkušených trenérů i sparingpartnerů dvoufázově na 16 stolech 5 dnů.

Kromě vlastních tabletenisových prvků, techniky a herních kombinací se hráči i hráčky zaměřili i na kondici, obratnosti, koordinaci pohybu apod, samozřejmě s ohledem na věk některých starších účastníků i venkovní teplotu. Potěšitelné bylo, že o naše soustředění projevila tentokrát zájem i řada mladých hráčů a
hráček ze špičky kraje, především z kategorií U 13 a U 15 včetně čtyř reprezentantů Jihočeského kraje z ODM, jež proběhla před měsícem v ČB, konkrétně Kryštofa Matuše z Kaplice, Ely Schwarzové z domácího Šumavanu, Tomáše Jareše z Vodňan a Terezy Hynkové ze S.Strakonice.

S kvalitou soustředění byli spokojeni i trenéři, včetně místopředsedy Jč KSST Michala Vávry, který po dva dny vedl trénink se zásobníkem míčků a pochvaloval zlepšení výkonnosti některých, hlavně mladých účastníků. Ocenil pokrok v kvalitě hry, v přístupu i celkovou organizaci a atmosféru, ve které soustředění proběhlo. Je potěšitelné, že z mladých hráčů a hráček kteří se soustředění zúčastnili, se někteří začínají prosazovat i v BTM v rámci ČR, účastní se MČR, dosahují dobrých výsledků a jsou mezi nimi i dívky z pořádajícího Šumavanu. A to nás velmi těší.

Soustředění kladně hodnotili i naši zahraniční hosté, kteří si Vimperk i okolí oblíbili a byli velice spokojeni i mimo sportovní aktivity a mají určitě zájem přijet znovu, dokonce i s přáteli.

Jako oddíl se budeme snažit uspořádat akci, která se stala tradicí i příští rok, pokud k tomu budeme mít samozřejmě podmínky.

Závěrem hodnocení bych obzvláště rád poděkoval sponzorům za finanční podporu především Jihočeskému kraji a Městu Vimperk. Jen těžko bychom jinak tuto akci bez finanční ztráty zajistili. Za celkovou organizaci a podporu děkuji všem dalším, kteří se na akci finančně nebo jinak podíleli nebo nám umožnili její uspořádání : ředitelství ZŠ Smetanova ve Vimperku, předsedovi oddílu stolního tenisu p. Jiřímu Hykovi za přípravu haly, vedení obce Buk a DDM Vimperk za zapůjčení stolů, všem trenérům za odvedenou kvalitní práci, kromě M.Vávry, O.Peterkovi, M.Batystovi, N.Nečasové, dále všem rodičům a vedoucím, panu majiteli restaurace „Hamajda“ za zajištění obědů pro některé účastníky.

Za organizátory: Mgr. Vladimír Martenek, vedoucí akce
Foto: Milan Batysta