Májovka u pošty

Začátkem července se otevřela část ulice 1. máje, a to do hotelu Hvězda do ulice Sadová. Po tomto otevření se mohou občané Vimperka seznámit se změnami, které pro ně radní města společně s architektem vymysleli.

V prvé řadě je to změna přednosti v jízdě, kdy původní hlavní ulice, a dovolím si tvrdit, že více než 100 let, vedla od Hvězdy k Anně, se změnila a od 2.7.2024 bude hlavní ulice směrem od Anny do Suezu a dál k náměstí.

Šuškandou se ke mně doneslo, že lví podíl na této rošádě má místostarosta města, pokud je to pravda, tak by měl veřejně tuto změnu vysvětlit, ale hlavně obhájit. Takto zásadní změna bude mít vliv na bezpečnost silničního provozu, protože drtivá většina občanů města je naučená jezdit po městě zpaměti a takováto změna přinese v této křižovatce zbytečně karamboly.

Druhá a mě těžko pochopitelná změna je retardér, který je v této křižovatce umístěn místo původního přechodu. Trošku teorie: retardér, tedy zpomalovací práh, je uměle zvýšené místo na vozovce pozemní komunikace, jehož účelem je přimět řidiče silničních vozidel ke zpomalení jízdy. Nyní se podívejme blíže na jeho užití v křižovatce u pošty. Z ulice Sadová se přiblížíte ke křižovatce tvaru T, tedy již tento tvar křižovatky vás nutí brzdit, pokud chcete bezpečně projet tímto úsekem. Retardér z druhého směru, tedy do ulice Sadová už vůbec nechápu, to jako aby se z křižovatky vyjíždělo co nejpomaleji?

No a perlička nakonec. Co už vůbec nechápu je směr od hotelu Hvězda a kombinaci, kterou radní města použili. Tedy značku STOP a retardér. Značka je umístěna cca 8 metrů před hranicí křižovatky, tedy kdy řidič jedoucí od hotelu Hvězda zcela určitě neuvidí do ulice Sadová a ani auta, kterým má dát přednost.

Přitom místo na správné umístění značky tam je a bylo použito pro značku Zpomalovací práh. Po zastavení na stopce se pak řidič rozjede a znovu zabrzdí na retardéru, rozhlédne se a pak bude pokračovat v jízdě? A směrem od náměstí k hotelu Hvězda má retardér donutit řidiče, aby projížděli křižovatkou co nejpomaleji?

Nevím, proč je tato křižovatka takto konstrukčně řešena, ale vím už další důvod, proč jsem nebyl přijat do dopravní komise města.

S takovýmto paskvilem bych určitě nesouhlasil.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města