Marná dotační snaha…

Svět algoritmů mě oblažuje reklamou se sexošem lákajícím do jedné z nejzaostalejších a tudíž i nejchudších částí republiky. Kamsi do výběžku na periferii. Tradičně pologramotní PR specialisti profilu “Karlovarský kraj – oficiální stránka” ani nemají správně nadpis. Zájmeno “svůj”, jímž přivlastňují podmětu, jim při vzdělání na vysoké škole života v zapadlém regionu evidentně uteklo.

Mé zkoumavé duši to však nedalo a proklikal jsem se na nabídku volných lékařských pozic v tomto vystrkově. Hned mi padla do oka neodolatelná nabídka na místo zubního lékaře v Lokti. Emailová adresa a pevná linka slibují zážitkové dobrodružství nejen pro pacienty. Na dvě kliknutí se dostane na stránky ordinace zřejmě otce a dcery, kteří onu skvostnou ordinaci provozují. Paní doktorka, ač mladého věku, se pěkně pod vlivem tatíka hrbí u křesla před sedícím pacientem a vlasy jí div nepadají pacientovi do huby. Pan doktor otec a držitel osvědčení České stomatologické komory si nebere rukavice ani na focení. Za povšimnutí stojí i pozadí, kde se za starším křeslem skví rodinné fotky a další lapače infekčního aerosolu. Zde https://www.zubarkamensky.cz/galerie/ sama ordinace nabízí ucelenější představu o místě, kde můžete rozjet svou kariéru.

Kdy už konečně krajské a městské samosprávy pochopí, že lákat lékaře do regionů na “bohatou občanskou vybavenost, nekonečné možnosti trávení volného času i nedotčenou přírodu” je marnost? Nikdo neuvěří, že kulturní smrčáky sežrané kůrovcem jsou “nedotčená příroda” a že díra jako Karlovarský kraj nabízí průměrnému člověku víc možností na trávení volného času než Praha nebo Brno. Nebo že by to zachránila jednomilionová dotace na zubní ordinaci? Z toho je jen vidět, že politici zoufale nemají představu o tom, kolik stojí vybavit a provozovat zubní ordinaci.

Takhle se to, přátelé v regionech, nemá dělat. Děkujeme za odstrašující příklad nekompetence, i kvůli které je Karlovarský kraj v prdeli, z níž se nevyhrabe.

text : MDDr. Adam Šíma

foto : sociální sítě