Když ve Vimperku prší, tak tečou i kostky

Dne 2.7.2024 se otevřela další etapa rekonstrukce ulice 1. máje, a to křižovatka od pošty do ulice Sadová. Pokračující rekonstrukce plynule přejde do 3. etapy a bude uzavřena ulice Rožmberská, malé náměstí a dále ulice Pivovarská. Termín dokončení rekonstrukce je stanoven na 30.9.2024, tedy bude probíhat celou letní sezonu.

Pominu nesmyslný harmonogram celé rekonstrukce, kdy nejdůležitější část celé rekonstrukce, tedy 3. etapa, se provádí v hlavní turistické sezoně, přičemž naplánované opravy částečně, ale spíš úplně ochromí provoz obchůdků a provozoven nacházející se v dotčených ulicích. Proč se nezačalo s touto hlavní rekonstrukcí na jaře, jako první v pořadí? Kdo o tom rozhodl? Kdo je za tuto blamáž zodpovědný? Na tyto otázky jen stěží někdo odpoví, takové hrdiny ve vedení města nemáme.

Délka stanoveného termínu rekonstrukce je velice příznivá pro zhotovitele, kterého nebude nic nutit ke zvýšení produktivity práce, jako zavedením odpoledních směn či pracovních sobot a nedělí, jak jsme toho svědky na sousední stavební akci, tady na Pivovarských terasách, které provádí firma GSI Invest.

Tuto sezonu mohou podnikatelé ze středu města, díky necitlivému přístupu radních, zcela odepsat.

Co mě ale přimělo se zamyslet nad vlastní a nákladnou rekonstrukcí ulice 1. máje, je její stav či spíše kvalita a vlastní provedení. Nevhodnost užití kostek na povrch ulice jsem již kritizoval několikrát. Můj názor potvrdil čtvrteční liják, který stékal mimo jiné i ulicí Hřbitovní a voda vymlela a brala s sebou i kostky. Hodinový déšť stačí na to, aby skoro nezprůjezdnil nově rekonstruovanou ulici. Za ty miliony, co jsme už za tento projekt zaplatili, není to trošku fušersky odvedená práce? Kolikrát ještě se bude tento úsek opravovat, než někomu dojde, že zvolený materiál je nevhodný? Proč musíme stále platit za něčí neústupnost, či neochotu uznat chybu?

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města