Rohde & Schwarz Cup 2024

Rohde & Schwarz Cup 2024 – kategorie starších přípravek

V sobotu 15.6.2024 proběhl již tradiční turnaj Rohde & Schwarz Cup, který se jmenuje po generálním sponzorovi, firmě Rohde & Schwarz, závod Vimperk. Poděkování rovněž patří Městu Vimperk, Jihočeskému kraji a Národní sportovní agentuře ČR. Na fotbalovém hřišti ve Vimperku se sešlo celkem 10 týmů, které zabojovaly o putovní pohár z broušeného skla a také o medaile, které byly připravené pro první 3 celky.

Dopolední část turnaje se hrála ve 2 skupinách po 5 týmech, kde postupovaly 4 nejlepší do čtvrtfinálových
bojů, týmy na 5. místech čekal souboj o 9. místo. Poté následoval oběd v blízké restauraci pro všechny hráče i trenéry.

Odpolední část už patřila bojům o umístění.

Ze čtvrtfinálových klání vzešlo kvarteto semifinalistů. SK Dynamo České Budějovice, které do této chvíle procházelo turnajem bez ztráty bodu se utkalo s FC Písek. Celky Dynama a Písku ukázaly, že patří mezi krajskou špičku a po velice kvalitním utkání byli nakonec o gól šťastnější hráči Písku, kteří tak postoupili do finále a pro Dynamo zbyl pouze souboj o bronz. Domácí tým Šumavan Vimperk A se utkal s kluky z Vlachova Březí. Utkání bylo dlouho vyrovnané a za stavu 1:1 se mohlo překlopit na obě strany. Vimperští ale ukázali, že jsou o něco zkušenějším mužstvem a několika slepenými brankami rozhodli o svém postupu.

V zápase o bronz Dynamo potvrdilo kvality a porazilo Vlachovo Březí, na které tak zbyla nepopulární bramborová medaile.

Ve finálovém utkání se utkaly týmy, kteří na sebe narazili již ve skupině, kde se radovali z těsné výhry 4:3 Vimperští. Zápas začal pro FC Písek doslova ledovou sprchou a ve 4. minutě prohrával 3:0. V polovině zápasu se ovšem podařilo Písku vstřelit branku na 3:1 a to do té doby skvěle hrající Šumavan znejistilo. Písečtí vygradovali svůj výkon a odměnou jím bylo 3 minuty před koncem vyrovnání na 3:3. V tu chvíli se ukázalo, jak významnou roli hraje v hlavách sportovců psychika a tak Písečtí dokonali obdivuhodný obrat a v posledních 2 minutách rozhodli o svém vítězství v poměru 5:3.

Ceny všem týmům předali starostka města Vimperk paní Ing. Jaroslava Martanová, ředitel personálního oddělení firmy Rohde & Schwarz Vimperk pan Milan Černý a za pořádající tělovýchovnou jednotu Šumavan, její předseda pan Libor Kudláč.

Pořadí týmů:

  1. FC Písek
  2. TJ Šumavan Vimperk A
  3. SK Dynamo České Budějovice
  4. FC Vlachovo Březí
  5. FK Tatran Prachatice
  6. TJ Tatran Volary
  7. TJ Šumavan Vimperk B
  8. FK Vodňany
  9. TJ Slavoj Husinec
  10. 1. FC Netolice


Nejlepší hráč – Filip Jech (Dynamo ČB)
Nejlepší střelec – Josef Mašek (Písek)
Nejlepší brankář – Jaroslav Mach (Vimperk A)

Text: Ondřej Málek
Foto: Roman Šebánek