Nová školka

Na pondělním zastupitelstvu se opět pobírala výstavba nové mateřské školy v prostorech sportovního areálu za zimním stadionem. Toto téma otevřely dvě starší dámy, a to ještě před zahájením vlastního zasedání, kdy oslovily starostku s dotazem, co bude s jejich zahrádkami, které mají pronajaté od města déle než 40 let, a dokonce na jedné zahrádce mají postavenou chatku. Jedná se o zahrady, které jsou umístěné pod ulicí Nad Stadionem.

Starostka jim docela suše oznámila, že město bude postupovat podle nájemní smlouvy, a tedy jim zašlou výpověď z nájemní smlouvy s měsíční výpovědní lhůtou. Co bude se samotnou chatkou se nevyjádřila, ale bylo jasné, že dojde k její demolici bez náhrady.

Jelikož se zvolenou lokalitou samotné školky nesouhlasím, tak jsem po skončení zasedání oslovil ony přítomné dámy, a to zejména abych si ověřil informaci, kterou mám k provozu samotného zimního stadionu. S tímto článkem jsem chtěl počkat do zahájení nové sezóny, kdy bude zprovozněn zimák a začne se vyrábět lední plocha, abych měl úředně podloženo, jaké zvukové limity budou při výrobě ledu naměřeny, a to zejména v místech, kde je plánovaná výstavba nové školky, ale situace se vyvinula jinak, a proto tento článek zveřejňuji již dnes.

Nevím, kdo všechno si pamatuje, jak vypadala a kde byla umístěna původní strojovna zimního stadionu. Bylo to ve spodní části stadionu, ale po roce 1989 a na naléhání majitelů sousedících nemovitostí, zejména z důvodu nadměrného hluku, se změnilo umístění chladícího zařízení a kolem roku 2003 se vyměnila a přestěhovala celá technologie chlazení. Kompresory jsou umístěny v nové strojovně zimního stadionu směrem k ulici Nad Stadionem. Provoz těchto kompresorů je automatický a řídí se zejména podle aktuální teploty ledu a jeho úpravy, teploty okolního vzduchu a dalších proměnných veličin. Z toho plyne, že kompresory se zapínají jakoukoliv denní či noční dobu podle potřeby a dobu jejich spouštění
nelze ovlivnit.

S provozem samotného zimního stadionu je spojený i další, a myslím ještě závažnější aspekt, a to vlastní technologie výroby a chlazení ledu. Chlazení ledu je založeno na expanzi stlačeného plynu, při které plyn svému okolí snižuje teplotu – laicky řečeno. Jako chladící médium se ve Vimperku používá toxický čpavek, který je velice nebezpečný a při jeho vdechnutí dochází k poškození sliznice.

Zimní stadion ve Vimperku používá dvacet let starou technologii, kde procento úniku stlačeného toxického plynu se každým rokem zvyšuje. Z toho, že je na zahrádkách cítit čpavek, slovy výše zmíněných dam: „Že to tam smrdí“, je jasné, že k únikům čpavku docházelo, dochází a bude docházet. Jen není do budoucna jasné, v jakém to bude rozsahu.

Na mysl se mi derou velice zásadní otázky:

Skutečně chceme postavit novou školu v ceně desítek milionů korun v této lokalitě?

Budeme zde rušit zahrádky, které lidé budovali přes čtyřicet let a zdemolujeme jim chatky?

Chceme stavět v místě, kde nejsou k dispozici žádné inženýrské sítě, kde je nulová dopravní obslužnost a žádná parkovací místa?

V místě, kde je prokazatelně nadměrný hluk, a to jak z vlastního provozu zimního stadionu, tak hluku z používání okolních sportovišť.

Bude do sportovního areálu denně jezdit zásobování, a co svoz odpadů?

Skutečně chceme vystavovat své děti nebezpečí poškození zdraví, které jim může způsobit uniklý čpavek

Tyto otázky by měly zvážit kompetentní osoby, dokud je ještě čas, kdy nebyly proinvestovány další miliony na projekt, který se nebude realizovat.

Není na čase hodit ručník do ringu, a začít hledat vhodnější lokalitu pro výstavbu nové školky?

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města