Zprávy z radnice

Prvňáčci se učili bezpečně přecházet přes silnici

 

 

Bezpečnému chování při přecházení silnice se ve čtvrtek 15. září učili žáci prvních tříd ze Základní školy T. G. Masaryka. Tuto již tradiční a velmi potřebnou instruktáž pro nejmladší školáky připravuje Městská policie Vimperk.

 

„Děti se seznámí s bezpečným pohybem po komunikacích, kde se jako chodci potkávají s ostatními účastníky silničního provozu. Naučí se základní dopravní značky a na přechodech pak trénují správné rozhlédnutí se a přechod na druhou stranu silnice,“ přibližuje pravidelné dopravní školení prvňáčků vrchní strážník městské policie Peter Macorlík.

 

Malí školáci si za asistence strážníků Michala Horejše a Jakuba Pospíchala napřed vyzkoušeli správné přecházení přes přechod na dopravním hřišti v parku. Po tomto malém tréninku je čekala „zkouška na ostro“ za plného provozu na přechodu přes rušnou komunikaci v Pražské ulici. Za odměnu pak všichni dostali drobný dárek – reflexní pásku na ruku. „Při stále hustějším silničním provozu považujeme akci Bezpečný přechod a podobná školení z preventivního hlediska za velmi důležitá a chceme v nich pokračovat i v budoucnu,“ dodává Peter Macorlík.

 

 

 

 


 

V Družstevní ulici po novém chodníku

 

 

V Družstevní ulici byla dokončena výstavba chodníku v délce přes 200 metrů. K nové komunikaci pro pěší, která ještě čeká na kolaudaci, náleží devět stožárů veřejného osvětlení. V rozvíjející se lokalitě Homolka, kde v posledních letech přibývají rodinné domy, tak bude zajištěn podstatně bezpečnější pohyb chodců. „Zakázku za zhruba 2,2 milionu korun provedla firma HUKO. Původní vysoutěženou cenu navýšily o 100 tisíc korun vícepráce spočívající například ve zpevnění svahu palisádami na dvou místech a v úpravě povrchu přiléhající vozovky,“ říká Michal Janče, vedoucí odboru investic a údržby MěÚ Vimperk.

 

 

 

 


 

Vimperská akademie seniorů – přihlášky pouze do konce září!

 

 

V září začíná ve Vimperku již osmý ročník vzdělávacího cyklu pro seniory s názvem Vimperská akademie seniorů. Zahájení letošního ročníku se koná ve čtvrtek 20. října v 10:00. Přednáškou na téma Chodsko a jeho tradice provede ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl.

 

Další přednášky zimního semestru: 10. 11. 2016 v 10.00 hodin – Klenoty starého věžního hodinářství a záhady Staroměstského orloje, přednáší akad. soch. Petr Skála 15. 12. 2016 v 10.00 hodin – Pravěké poklady v jižních Čechách, přednáší doc. Mgr. Ondřej Chvojka, PhD. Zájemci se ještě mohou přihlásit u koordinátorů akademie osobně či telefonicky do 30. září 2016. Veškeré informace k akademii naleznete na www.vimperk.cz/akademie či u koordinátorů akademie: tel.: 388 402 261, 388 402 264 nebo na e-mailech: eva.hervertova@mesto.vimperk.cz

 

 

 


 

 

Na hřbitově přibudou kamenné sloupky na vodu a chodníčky

 

 

Na vimperském hřbitově bude do konce října osazeno pět kamenných sloupků, odkud bude možno čerpat vodu na zalévání. Prostor kolem nich a nové chodníčky, které zde vzniknou, budou vydlážděny lámaným kamenem. Zakázku za 195 tisíc korun provede firma Kvint z Vlachova Březí. „Kamenné sloupky na vodu, které nahradí současné trubkové přívody s hadicemi, budou lépe vyhovovat z hlediska estetického i užitného,“ říká Martin Kalous z odboru hospodářského a bytového MěÚ Vimperk. „Stávalo se, že voda při neočekávaných mrazech na podzim a na jaře v trubkách zamrzala a docházelo k jejich poškozování. V kamenných sloupcích budou vodovodní trubky zaizolovány a tudíž chráněny před výkyvy teplot.“ Do letošních dušiček bude hotovo. „I tato drobná vylepšení dělají z vimperského hřbitova důstojný prostor pro poslední odpočinek,“ říká starostka Vimperku Jaroslava Martanová. V příštím roce by město chtělo nechat opravit Steinbrenerovu hrobku.

 

 

 


 

 

Letní tábor pro děti plný zážitků již po jedenácté

 

 

Celkem 24 dětí se letos na konci srpna zúčastnilo v Nové Peci týdenního letního tábora, který již po jedenácté pořádalo a finančně podpořilo město Vimperk. Účastníci tábora vybíraní ve spolupráci se školami a odborem sociálních věcí MěÚ Vimperk si užívali program naplněný sportem, zábavou i poznáváním. „Cílem tábora je alespoň částečné řešení nedostatečné volnočasové náplně pro vybrané skupiny dětí a mládeže,“ říká Marcela Kobrová, vedoucí tábora a současně také pracovnice Městského úřadu Vimperk. Mladí táborníci se mimo jiné seznámili s prací horské služby a jeli na výlet do Stožce. Dozvěděli se také, co obnáší práce psovoda Policie ČR a volarští hasiči jim ukázali svou techniku. V rámci týmové spolupráce se děti zapojily do celotáborové hry na motivy soutěže Pevnost Boyard a s pracovníky odboru školství MěÚ Vimperk procestovali v jednom odpoledni doslova celý svět. Na programu byly také tvořivé aktivity. Mladí táborníci si například mohli vymalovat mandaly a na památku domů si odvezli vlastnoručně vyrobené náramky. „Pro děti, které se tábora zúčastňují, je týden plný zážitků vzácný, věřím, že si z něj odnesou příjemnou vzpomínku na celý život,“ dodává Marcela Kobrová. Město Vimperk děkuje hlavnímu sponzorovi, kterým je Sdružení Stanislavy Chumanové, a také dalším sponzorům – ČSOB, Jednotě Vimperk a KB Vimperk.

 

 

 

 

Irena Malotová Město Vimperk

(PR a propagace)  

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

{jcomments off}