Šumava dostupná pro všechny

Krásný den seniorů na výletě Šumavou.

 

 

Dne 7. 9. 2016 se skupina 33 seniorů pod hlavičkou spolku Zlatá stezka vydala na výlet po Šumavě v rámci akce „Dostupná Šumava.“

Již ráno počasí slibovalo slunečný den a v půl osmé se autobus vydal na cestu.

 

 

 

První zastávkou bylo IC Rokyta, kde účastníky paní průvodkyně seznámila se životem na Šumavě v minulosti, rozhovořila se o práci v lese, svozu dřeva na saních a dalších zajímavostech z této doby.

 

Další zastávkou byla rozhledna Poledník. Je smutný pohled na lesy, když pahýly suchých stromů lemují silnici. Na některých místech již je vidět, že příroda se snaží si s kalamitou poradit a mladé smrky začínají nahrazovat zničené lesy. I výstavka zařízení z doby, kdy Poledník sloužil vojenským účelům, byla zajímavá.

To již slunce příjemně hřálo a další zastávkou byl Březník. Bohužel je v současnosti restaurace a expozice o Karlu Klostermannovi uzavřena. Snad se vše brzy vyřeší a opět bude toto zařízení sloužit turistům.

 

I na zastavení v obci Kvilda, kde účastníci zájezdu shlédli v Informačním centru krátký dokument o Horské Kvildě, prohlédli si expozice a poseděli poté v místní cukrárně a restauraci.

 

 

 

Za dalším výletním cílem se rozjeli směrem Bučina, kde si všichni prohlédli ukázku  drátěného plotu, hlásku a vlastně zavzpomínali, jak to na hranicích vypadalo v minulosti, kdy se ještě nedalo volně cestovat.

 

Zpět se autobus vracel přes Knížecí Pláně, kde bylo možno zajít na udržovaný hřbitov, i když se dnes již v tomto místě nepohřbívá a k památníku padlých v I. světové válce.

V obci Borová Lada senioři ještě navštívili Soví voliéry. Bylo milé vidět z blízka a nebo objevit v porostu, mezi keři a trávou,  jednotlivé ptáky.

 

Toto bylo poslední zastavení na krásném celodenním výletě. Den se vydařil ke všeobecné spokojenosti.

Nesmíme opomenout celodenní pěkné a hlavně poučné vyprávění paní průvodkyně, Mgr. Veroniky Kočí.  

 

Děkujeme.   

 

(zs)

 

 

 

{gallery}vimperk/2016/09_zari/bizek{/gallery} 

 

 

 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

{jcomments off}