SDS dobýval švýcarská pódia

Sušický dětský sbor letos dobýval pódia ve Švýcarsku

 

Letos zamířil Sušický dětský sbor do Švýcarska. Krásy této malebné země jsme obdivovali od 16. do 21. 6. 2016. Byl to po delší době zájezd bez soutěžení, o to větší jsme měli volnost a mohli si výlet naplánovat podle našich představ. O koncerty i tak rozhodně nebyla nouze.

 

 img 5521

 

Sraz před hudebkou byl ve čtvrtek 16. 6. už ve 4:30. Přijel pro nás dvoupatrový autobus Neoplan, během půl hodiny bylo vše naloženo a vedoucí zájezdu Čenda Kříž zavelel k odjezdu. Čekala nás dlouhá cesta Německem, první větší zastávkou byl rakouský Bregenz. Hlavní atrakcí tu je lanovka s kabinou pro asi 80 lidí, kterou jsme se nechali vyvézt na horu Pfänder. Štěstí nám bohužel nepřálo, na vrcholu zrovna ležel mrak a my neviděli nic. Snad jen minizoo s kamzíky, jeleny a prasetem visobřichatým (Hängebauch Schwein). Zbytek odpoledne jsme strávili u Bodamského jezera. Švýcarský Romanshorn už odtud nebyl daleko, ubytovali jsme se v něm na další tři noci a až na problémy s úzkými zásuvkami jsme byli nadmíru spokojení, nejvíc asi s jídlem.

 

 

img 5507

Druhý zájezdový den patřil nedalekému Amriswilu. Dopoledne jsme ale stihli ještě koncert pro základní školu v Romanshornu. Naším hostitelem byl Karl Svec, který pro nás udělal mnoho a ještě víc. Je to syn sušického rodáka Václava Švece, u jehož hrobu jsme v Amriswilu zazpívali. Večer hrálo Česko fotbal s Chorvatskem. Díky našemu koncertu před centrem Amriwille a fandění, které se dostalo dokonce do švýcarských novin, remizovali Češi 2:2.

 

V sobotu nás čekaly nejdůležitější koncerty, přesto jsme se rozhodli, že zvládneme ještě Rýnské vodopády, které jsou asi hodinu a půl cesty autobusem. Přes zámek Laufen jsme se dostali až asi půl metru od vodopádu a byl to opravdu hukot. Masa vody nás ohromila. Na nic jiného bohužel nezbyl čas, odpoledne jsme trochu rozpačitě z lavic kostela v Arbonu odzpívali mši, na večer jsme se vrátili do Amriswilu. Hlavní, hodinu a půl dlouhý koncert měl obrovský úspěch, diváci tleskali vstoje a vyžádali si celkem čtyři přídavky.

Další den ráno jsme opustili Romanshorn a přejeli na druhý konec Švýcarska, do Ženevy. Tady nás měla provést paní Jarka, nakonec se to všechno tak popletlo, že jsme měli průvodkyně dvě a ještě se k nám přidala Lenka Petříková, naše hlavní táborová vedoucí. Prošli jsme si krásné centrum, zrovna se tu odehrával hudební festival, zpívalo se na ulicích a my se samozřejmě nenechali zahanbit. Ikonický vodotrysk, tryskající z hladiny Ženevského jezera (správně se jmenuje Lac Léman), si s námi trochu hrál, ale nakonec i ten jsme viděli. Večer a noc v bunkru jsme strávili ve vesničce Tartegnin, v největší vinařské oblasti Švýcarska. Idylický večer na vinici s výhledem na Ženevské jezero a Alpy měl ještě ranní dohru, kdy se nám v celé své bílé kráse na pozadí modré oblohy zjevil Mont Blanc.

img 5530

 

Na zážitky byl pátý den, pondělí 20. 6., asi nejnabitější. Začalo to městem Lausanne. Většina sboru strávila dopoledne v olympijském muzeu, největším na světě, byli ale i tací, kteří se odvážili vyrazit do města a rozhodně nelitovali. Chuťové pohárky jsme potrápili v městečku Broc, kde jsme navštívili místní čokoládovnu Caillér. Interaktivní prohlídka všechny moc bavila, nejvíc jsme se ale těšili na ochutnávku. Den jsme zakončili koncertem a barbeque party v Uetendorfu, kde jsme spali v dalším bunkru.

 

img 5673

 

Poslední den byl už jen návratový, domů jsme jeli přes 12 hodin. V závěru přišel čas na děkování a i já bych na tomto místě rád poděkoval celému sboru za vynikající výkony i atmosféru zájezdu, důstojnické skupince, se kterou jsem si to moc užil, Lence Tomáškové za perfektní zdravotnický servis, našim sbormistrům Andrejce Sušilové a Pepíkovi Baierlovi, bez nichž by nic takového neproběhlo, a na závěr Čendovi Křížovi, který to všechno bezchybně zorganizoval.

 

Ti, kteří by měli zájem přečíst si i nějaké detaily z našeho zájezdu, můžou navštívit webové stránky sboru, susicesds.cz, kam jsem psal internetový deníček. Tam je vše hezky podrobně.

Váš švýcarský dopisovatel Daniel Nakládal

 

 

 

FOTOGALERIE Čendy Kříže: SDS VE ŠVÝCARSKU (2016):

 

{gallery}susice/2016/07_cervenec/sds_svycarsko/{/gallery}

 

{jcomments off}