mestska

Nahý a silně podnapilý – letní sezóna odstartovala raketově

Červen rozhodně klidný nebyl

 

Možná vidina nadcházejících prázdnin a začínajících dovolených, počasí vhodné k pořádání nejrůznějších venkovních akcí a aktivit, předznamenalo už v začátku června, že vimperští strážníci budou mít plné ruce práce. Letní turistická sezóna propukla naplno a i běžná agenda zaznamenala několikanásobný nárůst, zejména v počtu dopravních přestupků a řešení situací spojených s popíjením alkoholu na veřejnosti (a následně nevhodným chováním).

 

 

Kromě běžné hlídkové činnosti, kterou vimperští strážníci vykonávají se zvýšenou intenzitou právě vzhledem k výše uvedenému, zaznamenali i znepokojivý nárůst volně pobíhajících psů, zatoulaných nebo odložených, z nichž nemálo skončilo v jejich dočasné péči.

 

 

Nouze nebyla ani o nevšední zážitky, když například jednání zastupitelstva zpestřil nahý muž, který se dožadoval slova v diskusi. Z ostudy kabát ho totiž nepřikryl a tři promile, které nadýchal, mu druhý den určitě způsobily minimálně bolest hlavy.

 

 

V souvislosti s nárůstem počtu lidí pohybujících se ve městě i jeho okolí strážníci využívají nejen hlídky a spolupráci s kolegy ze státní policie, ale ‘ke slovu’ se čím dál častěji dostává městský dohlížecí kamerový systém. Díky němu se podařilo například zabránit škodám na majetku či přestupkům proti veřejnému pořádku.

 

 

I počasí zasáhlo do práce strážníků a s následky prudkých dešťů a bouří se vypořádávali také oni, v rámci samostatné činnosti, nebo ve splupráci s hasiči, P ČR a občany města, kteří je o pomoc při odstraňování např. překážek na silnici, požádali.

 

 

„Letní sezóna začala opravdu raketově, hlídky jsou v terénu téměř nepřetržitě,“ potvrdil vrchní strážník městské policie ve Vimperku Peter Macorlík.

 

 

 

 

Vybráno z případů MP Vimperk v červnu:

 

Opilec napadal ženu – v podvečer 6. června bylo strážníkům oznámeno tísňové volání – v s Tovární ulici mělo docházet k fyzickému napadání ženy. Po příjezdu na místo zjistili strážníci, že soused ženy, pod vlivem alkoholu, nechce opustit její pokoj a obtěžuje ji. K fyzickému napadání ale podle slov ženy nedocházelo. Po výzvě strážníků podnapily muž pokoj opustil a odebral se pravděpodobně vyspat na své místo.

 

 

Ustlal si na silnici – po deváté hodině večer si 8. června chtěl dát šlofíka na silnici v ulici Mírová muž, který nezvádl nápor alkoholu. Naštěstí na výzvu hlídky strážníků zareagoval, z vozovky se zvedl a po svých odešel domů.

 

 

Půllitr skončil v okně- naštěstí se nikomu nic nestalo, ale okno nevydrželo. Krátce před půl šestou ráno 9. června vyrazili strážníci prověřit oznámení o poškození okna půllitrem. Stalo se tak v ulici K Rokli, v prvním poschodí domu. Na místě majitel bytu s poškozeným oknem pachatele neviděl. Po domluvě s noční hlídkou PČR Vimperk předali strážníci záležitost k řešení svým kolegům.

 

 

Pátrali po třináctiletém chlapci – pořádný strach zažili rodiče třináctiletého kluka, který se 11. června nevrátil domů. Společně s policisty se strážníci vydali prověřovat místo bydliště, okolí, město, přilehlé oblasti. bez úspěchu. V pátrání pokračovali i druhý den, kdy bylo kolem půl desáté dopoledne pátrání odvoláno. Chlapec se vrátil domů sám kde ale byla a proč o sobě nedal vědět, to strážníci ani policisté nezjistili.

 

Syn napadal matku – psychicky nemocný muž napadal svou matku, slovně i fyzicky, v jednom z bytů v ul. Steinbrenerova 13. června. Na místo přivolané hlídce paní sdělila, že její syn se léčí s psychickou poruchou. Na místě události se sešli jako strážníci s policisty, tak i přivolaná záchranka, která agresivního muže za asistence jednoho ze strážníků odvezla do léčebny ve Lnářích.

 

 

Feťák na zahrádce – „zpříjemnit“ svou přítomností pobyt hostům restaurace Salento se rozhodl muž, který byl zjevně pod vlivem návykové látky. Ke svému vystoupení si vybral 14. červen a letní předzahrádku oblíbené vimperské restaurace. Obsluha neváhala a zavolala městsku policii, která muže po ztotožnění a provedení testu z místa vykázala a následně osobně doprovodila domů, kde si jej převzal bratr.

 

 

Židle jako zbraň – deset minut před půlnocí 16. června se nálada v baru Westlife dostala až k bodu varu, mezi dvěma hosty – mužem a ženou. Žena dokonce neváhala sáhnout k násilí a jako útočnou zbraň si vybrala barovou židli, kterou naštěstí nehodila po hostovi, ale za bar. Všechny aktéry nočního představení na místě hlídka MP zastihla a případ dále došetřuje.

 

 

V autobuse ležela použitá stříkačka – v podvečer 17. června našel řidič v jednom z autobusů ČSAD použitou injekční stříkačku O nálezu uvědomil strážníky, kteří přijeli se speciálním boxem a nalezenou stříkačku zlikvidovali.

 

 

Naháč se dožadoval diskuse – nečekané zpestření zažili členové vimperského zastupitelstva a všichni, kteří byli jeho průběhu přítomni, 20. června kolem třičtvrtě na osm večer. Hlídku MP přivolala starostka města; podnapilému muži, který nejprve (ještě oblečený) chtěl se zastupiteli diskutovat a později usoudil, že je třeba upravit si vzezření, zjevně alkohol zatemnil uvažování, protože skončil bez oděvu. Pracovníci kulturního střediska mu poté bránili ve vstupu na jednání zastupitelstva a situaci uklidnili až muži zákona, kteří naháče převezli na místní oddělení státní policie.

 

 

Začali demolovat lešení, přitom je natočila kamera – brzy ráno 25. června se skupina osob, pravděpodobně vycházející z baru Westlife, rozhodla, že je čas být aktivní. Nevybrala si k tomu ale ani vhodnou dobu, ani vhodý objekt a způsob. Výkřiky rušily celou ulici a k dovršení všeho se skupinka vydala „upravit“ jedno z postavených lešení – začala strhávat ochrannou síť. Jejich jednání zachytil kamerový systém, jehož obsluha ihned po zjištění na místo vyslala hlídku. Strážníci podle popisu našli podezřelou osobu, která byla, společně se záznamem z kamerového systému, předána k dořešení záležitosti odboru vnitřních věcí městského úřadu.

 

 

Na co ty patníky potřebovali? Dva mladíky, jdoucí po hlavní silnici ve směru od Vimperku ke Sloupům oznámil strážníkům místní občan. Nebylo by na nich nic divného, kdyby po silnici normálně šli, ale dvojice po cestě vytrhávala z krajnice patníky. Kromě obvyklých sankcí je čekalo ještě vysvětlování jejich konání místně příslušné správě a údržbě silnic, která jejich vandalství musela napravit.

 

 

-red, pm –