Cvičný náboj vyklidil univerzitu

tyden.cz

 

Nález munice způsobil poplach – 500 lidí, hlavně studentů, muselo ve čtvrtek opustit budovy kvůli nálezu munice v univerzitním areálu Západočeské univerzity v Plzni – Borech. Policejní pyrotechnik po příjezdu na místo zjistil, že to byla cvičná munice, přijatá opatření tak zhruba po třech hodinách skončila, řekl policejní mluvčí Jan Koželuh. Pyrotechnici si munici vzali a odvezli ji ke znehodnocení.

 

Při výkopových pracích dělníci kolem poledne našli u Elektrotechnické fakulty válcovitý předmět zhruba o rozměrech 15 krát 30 centimetrů. Podle předběžných informací to mohl být dělostřelecký granát. Policie místo obehnala páskou a nikoho dál nepouštěla.

 

“Hasiči okamžitě zahájili evakuaci budovy i přilehlých objektů, spustili požární poplach a studenti včetně pedagogů a dalších pracovníků fakulty opustili budovu sami. Hasiči pak společně s policisty prošli místnost po místnosti, budova již byla prázdná. Celý objekt hasiči pomohli policistům obehnat páskou a vstup za ní byl striktně zakázán. Pyrotechnik potvrdil, že se jedná o dělostřelecký granát, ale o cvičný náboj. Úderem třetí hodiny odpoledne možné nebezpečí pominulo,” uvedla k případu mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková.

 

red, tyden.cz