Májovka a vztyčený prostředník

Tak nám konečně otevřeli Májovku. Vedení města se chlubí a již dopředu označuje ty, kterým se něco na Májovce nelíbí za škarohlídy.

Trošku teorie: Škarohlíd znamená zhruba totéž, co pesimista. Pokud toto označení pro někoho použijeme, sdělujeme tím, že se jedná o člověka s negativním náhledem na svět, který očekává to (nej)horší. Pesimista svoji beznaději a škarohlídství často přenáší na svoje okolí, což způsobuje, že se mu někteří raději vyhýbají obloukem.“

Tak to asi budu škarohlíd, protože to, co město udělalo s Májovkou, se mi skutečně nelíbí. Pominu skutečnost, že používat kombinaci asfaltu a kostek mi přijde jako nešťastné a kostkové retardéry budeme po zimě asi donekonečna opravovat, protože se na nich podepíše sněhová radlice. Letos v létě jsme se mohli přesvědčit, že stačí pouze déšť a kostky se u Lesárny samovolně vyplavují. Mohl jsem si během rekonstrukce vyzkoušet, jak kluzké jsou kostky u Lesárny, a to byly pouze mokré, co pak až budou namrzlé?

Celá koncepce rekonstrukce Májovky mi připadá jako anti řidičská, tedy provedená proti občanům, kteří se po městě chtějí, nebo musejí pohybovat autem. Na druhou stranu velikost nových chodníků nám můžou závidět i na Václavském náměstí, např. před prodejnou autodílů (naproti Policii ČR) jsou 9 metrů široké! Pro koho?! Již mám tu zkušenost, že jsem na poslední chvíli odvrátil střet s autem, které vycouvávalo z parkoviště před prodejnou autodílů, kdy couvající řidič je nucený „vystrčit“ půl auta do silnice, aby se teprve mohl podívat, zda má volno a může manévr dokončit. Zamyslel se vůbec někdo nad tímto nebezpečím?

Dále jsem úplně nepochopil dopravní značení od hotelu Zlatá Hvězda k poště. Začíná to vjezdem do zóny s max. povolenou rychlostí 30 km/hod. Pak na rohu České spořitelny je dopravní značka Stůj, dej přednost v jízdě, ale tato značka je asi 8 metrů od místa, kde je vidět do křižovatky a chybí zde vodorovné značení. Tedy bez zastavení projíždím, přejíždím retardér a dále pokračuji až na místo, které je určeno k přecházení chodců, ale pozor, nejedná se o klasický přechod pro chodce, takže chodec na něm nemá přednost. Na tomto místě teprve vidím do křižovatky a musím zastavit a dát předost v jízdě ostatním vozidlům. To, že stojím na místě určeném pro přecházení chodcům je asi v pořádku.

Co mi dále vadí je zúžení jízdních pruhů na minimum v celé déle Májovky a Pivovarské ulice, neodůvodněné zóny s max. povolenou rychlostí 30 km/hod. Vytlačování parkování aut z centra města, ale bez náhrady záchytných parkovišť.

Celou koncepci vysvětlila naše starostka v předvolební televizní debatě, když ještě měla ambice stát se hejtmanku Jihočeského kraje. Její vzor je Dánsko, kde postupně vytlačují automobily z měst a ruší parkovací místa. Chtěl bych upozornit pí. Martanovou, že není v Dánsku, ale na Šumavě a naše město se chce otevřít turistice a k tomu jsou potřeba parkovací místa, nebo aspoň záchytné parkoviště.

Jako úplný bonbónek na konec je umístění kandelábru na malém náměstí před Květinářstvím Růžička. Po Vimperku se poslední dobou pohybuje tolik architektů, že tady někde poblíž musím mít hnízdo. Platíme si dokonce jednoho architekta až z Prahy, ale přesto tento výtvor nikomu z nich nevadí. Nejsem žádný velký estét, ale postavit kandelábr uprostřed náměstí a jeho viditelnost pro řidiče označit červenobílým „mlíkem“ mi přijde přes čáru. Beru to jako vztyčený prostředníček všech architektů nám obyčejným občanům, kteří tuto trachtaci zaplatili, a ještě deset let jí budou splácet.

Omlouvám se, jestli jsem někomu svým negativním pohledem způsobil depku, ale vedení města si začalo.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města