Proč nejsou ve Vimperku byty?

Potkávám po městě lidi, kteří mě oslovují jako zastupitele města s dost špatně zodpověditelnou otázkou:

„Proč jste dopustil, aby zbourali administrativní budovu v bývalém areálu ČSAD a proč tam nový majitel neudělal byty?”

Na vysvětlenou, od začátku srpna se zde buduje nové nákupní středisko, které se má dokončit v září 2025. Tázající moc nezajímá, že zastupuji opozici, která byla pro, aby součástí územní změny č. 5 byla i výstavba, resp. přestavba na bytové jednotky. Tato podmínka dokonce v původní změně č. 5 byla, ale investor s ní nesouhlasil, a tak z této územní změny zmizela.

A důvod, proč tam už není? Při správné motivaci koaličních zastupitelů totiž jejich servilita nezná mezí. Souhlasím s názorem, že administrativní budova neměla být zbourána a měla se přeměnit na byty à la Lesárna. Při změně územního plánu je to město, kdo si má diktovat podmínky, za kterých se tato změna schválí. A pokud byla jedna z podmínek, že zde vzniknou byty, tak na tom mělo město, a zejména zastupitelstvem města jmenovaný koordinátor pro územní změnu č. 5 pan JUDr. Samek, trvat. Jak je vidět na obrázku, tak místo administrativní budovy bude v nákupní zóně pouze zelená plocha. Já osobně jsem pro dodatečně upravenou územní změnu č. 5 nehlasoval a není to výmluva, ale pouze konstatování faktu, že víc jako opoziční zastupitel nezmůžu.

Zajímavá, a přiznejme si ve Vimperku málo vídaná, byla rychlost schválení územní změny č. 5 trvala pouze jeden rok. Pro srovnání nedávno schválená územní změna č. 3 trvala pět let a na územní změnu č. 4 občané města čekají do dnešních dnů. Jak je to možné? Prostě správná motivace příslušných úředníků a jde všechno.

    Přestože paní starostka je zároveň i předsedkyní bytové komise už více než 10 let, tak se za tuto dobu byty ve Vimperku více bouraly, než by se budovaly. Jako jediný pozitivní počin můžeme brát již zmíněnou Lesárnu, kde se přeměnil původní internát lesnické školy na 30 malometrážních bytů. Naproti tomu nechala paní starostka zbourat 10 velkometrážních bytových jednotek v snadno opravitelné budově čp. 150 na ulici Pasovská, dále na téže ulici zbourala další dva domy, a to čp. 52 a čp. 45, které se nacházely naproti prodejně Koupelny Obselka. A také zde za skoro tři miliony koupila bývalý hotel Modrá růže za jediným účelem, zbourat! A dále nezajistila řádné užívání rodinného domu Na Kašpírku, který nepřizpůsobiví občané zdevastovali, což vedlo k jeho demolici. A mohl bych pokračovat. Město těmito neuváženými rozhodnutími přichází o byty a potažmo o občany, kteří prostě nemají kde bydlet.

    Závěrem bych doporučil všem nespokojeným občanům, aby se o vysvětlení obraceli zejména na koaliční zastupitele, kteří svou nečinností a nezájmem o věci veřejné situaci Radě města velice zjednodušují, kdy naše město v podstatě řídí dva lidé, a to JUDr. Samek a Ing. Martanová.

    Tak zase někdy jindy,

    Ing. Milan Pešek
    zastupitel města