Ohlédnutí za povodní 2024

Zpráva ze zasedání povodňové komise města Vimperk: „V sobotu 14.9.2024 od 17 hodin zasedala komise a na jednání byl zhodnocen průběh vydatných dešťů za uplynulé hodiny. Ze strany jednotek sborů dobrovolných hasičů Vimperk, Hrabice a Výškovice byly uskutečněny zásahy na ochranu soukromého a městského majetku a čištění silničních přítoků. Následně v 17.30 proběhla on-line porada za přítomnosti členů povodňové komise a rady města se všemi starosty obcí v rámci ORP Vimperk pro sdělení informací z krajské povodňové komise. Podle vyjádření starostů našeho ORP se situace zlepšila. Městská policie Vimperk má stále v pohotovosti dvě hlídky na mapování situace. Současně probíhá od jednotek sboru dobrovolných hasičů kontrola terénu. V dopoledních hodinách jsme byli ve spojení s majiteli nemovitostí, které byly v minulosti zasaženy zvýšeným průtokem vody.“

Do této fáze probíhalo vše v pořádku a podle plánu krizového řízení a chci za nás občany města a přilehlých osad poděkovat všem jednotkám dobrovolných hasičů, strážníkům městské policie a celému krizovému štábu.

Co mě poněkud znepokojilo na provedených preventivních opatření je to, že město na ochranu před povodní zakoupilo celkem 16 plastových pytlů a do nich koupilo 1 m3 říčního písku, toť vše. Jelikož mi připadá bezvýznamné ověřovat si tuto informaci u vedení města, kde se v poslední době s „citlivými“ informacemi zachází po fialovsku, tak jsem vyrazil přímo za výše zmíněnými majiteli ohrožených nemovitostí.

Většina starších občanů si bude pamatovat povodeň z roku 2002 a návrat Volyňky do původního koryta, které procházelo přes autoservis Jamra, kolem Cihelny a paneláků K. Weise přímo na benzínku Robin-Oil.

Viděl jsem nové pytle před branou autoservisu a vchodem nově otevřené prodejny Pepco. To bylo ale vše. Zašel jsem na benzínu, kde jsem od zaměstnanců zjistil, že město odmítlo poskytnout pytle s pískem na zabezpečení vchodu do provozovny s tím, že toto si zajišťuje každý soukromý subjekt sám.

Chápal bych to při situaci, kdyby se jednalo o desítky hrožených subjektů, kdyby bylo potřeba stovky pytlů s pískem. Ale na druhou stranu, když máte jen 16 pytlů na celý Vimperk, tak to se skutečně musí šetřit a zvažovat umístění každého pytle.

Vnímám benzínovou stanici jako součást technické infrastruktury našeho města, a jako taková by při hrozící povodni měla mít při ochraně určitou prioritu. Nakonec se podařilo, a to za přispění dobrovolných hasičů, za což jim ještě jednou děkuji, benzínku před povodní ochránit.

Nyní je na krizovém štábu, ale hlavně na vedení města rozhodnout, zda 16 pytlů a 1 kubík písku je dostatečné preventivní opatření před hrozící povodní. Myslím, že tento hospodárný přístup by se nám v budoucnosti mohl dost prodražit. Město evidentně peníze má a rádo je utrácí na různé nesmyslné projekty, ale ochránit vlastní občany a jejich majetek, to už je jiná písnička.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města