První sníh sezóny

Předpovědi meteorologů se nepletly. Dnes, 12.9., po páté hodině ranní začalo ve výšce nad 1200 metrů nad mořem sněžit a nad 1300 metry se sníh i držel. Příčinou je bizarní situace, kdy se nad ČR setkávají dvě extrémně odlišné vzduchové hmoty. Na zadní straně tlakové níže proudí směrem k Alpám polární vzduch ze severu. Naopak na přední straně proudí extrémně teplý vzduch z jihu, z hlubokých částí Afriky, kde v posledních dnech dokonce výjimečně vydatně na Sahaře pršelo. Další důležitý faktor je o 4–6 stupňů nad dlouhodobými průměry teplejší Středomořské moře, jež má mnohde i lehce přes +30C.

Tato situace vyústí v následujících dnech v mimořádnou situaci, kdy se přes střední Evropu přesune tlaková níže, která projde přes východní stranu Alp směrem nad Moravu, kde se následně přetočí.

V pátek a sobotu očekáváme mimořádné srážky, které budou v sobotu na hřebenech Šumavy sněhové. Může tam napadnout až 20–30 cm sněhu. Během soboty se sněhové vločky objeví i pod 1000 m n. m.

Ačkoliv je Šumava i Pošumaví relativně nasycené a srážkové úhrny by měly dosáhnout celkově okolo 100 mm, v porovnání s Moravou u nás nebude situace snad až tak moc dramatická.

Šumavu můžete aktuálně sledovat na našich HD webkamerách webcam.sumava.eu