Inovace a vzdělávání

rohd

Inovace a vzdělávání pro budoucí generace techniků

Závod Rohde & Schwarz ve Vimperku tvoří klíčovou součást globálního koncernu, který se zaměřuje na výrobu elektronických testovacích a měřicích přístrojů, informačních technologií a radiokomunikací. Z tohoto závodu pochází více než třetina celosvětové produkce koncernu, přičemž se zde vyrábějí špičkové produkty, jako jsou osciloskopy, signální generátory a spektrální analyzátory. Tyto přístroje jsou využívány širokou škálou průmyslových odvětví, od mobilních sítí až po letectví.

Firma Rohde & Schwarz ve Vimperku, která vznikla v roce 2001 s přibližně 100 zaměstnanci, se rozrostla na více než 900 pracovníků. Stala se jedním z největších zaměstnavatelů v regionu a nabízí stabilní pracovní místa v moderním prostředí, stejně jako řadu zaměstnaneckých výhod.

Jedním z pilířů firemní filozofie je dlouhodobá podpora technického vzdělávání napříč všemi stupni školství, a to nejen ve Vimperku. Vimperský závod spolupracuje se středními a vysokými školami po celé České republice. Nabízí širokou škálu programů, od stipendií po praxe, brigády a podporu při psaní závěrečných prací. Programy jsou navrženy tak, aby studenty nejen podpořily v jejich vzdělávací cestě, ale také je inspirovaly k vášni pro techniku a inovace. Tato spolupráce umožňuje studentům přístup k nejmodernější technice a dává jim možnost nahlédnout do chodu jedné ze světových špiček v oboru. Rohde & Schwarz je hrdá na to, že závodní prostředí ve Vimperku je nejen místem, kde se rodí inovace, ale také prostorem, kde se formují budoucí generace techniků a inženýrů.

Spolupráce s vysokými školami a program E-Camp

Firma Rohde & Schwarz dlouhodobě spolupracuje s partnerskými univerzitami, mezi které patří Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze a Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni, přičemž své aktivity rozšiřuje i na další vysoké školy po celé České republice.

Jednou z nejvýznamnějších aktivit společnosti Rohde & Schwarz je program E-Camp, který poskytuje studentům nejen z řad partnerských technických univerzit unikátní příležitost zapojit se do technologického světa firmy. E-Camp 2024, který probíhá od 1. do 6. září 2024, přivítal 20 studentů, kteří během týdne nahlédnou do hloubky výrobních procesů a inovací firmy. Veškeré náklady na tento program jsou plně hrazeny společností Rohde & Schwarz.

Tento týdenní program zahrnuje jak teoretické, tak praktické části, kde se studenti seznamují s nejnovějšími technologiemi a výrobními postupy. Mají možnost účastnit se workshopů, exkurzí a přímých ukázek provozu, kde se věnují reálným problémům a výzvám z oboru. Cílem E-Campu je nabídnout studentům komplexní pohled na moderní průmysl a rozvíjet jejich praktické dovednosti, které jim mohou pomoci při dalším studiu i budoucí kariéře.

Kromě odborných aktivit E-Camp nabízí i bohatý volnočasový program, který studentům umožňuje navázat kontakty a spolupracovat s kolegy v uvolněném prostředí. Tento program je nejen vzdělávací platformou, ale i významným krokem k přípravě nové generace techniků a inženýrů, kteří budou schopni uplatnit své znalosti v rychle se rozvíjejícím technologickém průmyslu.


Jana Tobischová
Personální oddělení 3VP