‘Zranění’ si to docela užívali

Zranění si to docela užívali

 

 

Pondělní dopoledne s první pomocí si ve Vimperku u Volyňky ‘užili’ nejen zranění

 

zraneni anonce

 

Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může – v prvních minutách – rozhodnout o životě a smrti člověka. Naučit se základní dovednosti první pomoci není přitom vůbec složité, bez ohledu na věk, vzdělání či povolání každého z nás.

 

U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice za podpory Města Vimperk v parku u Volyňky akci, která příchozích návštěvníků předvedla mnoho zajímavostí nejen z první pomoci.

 

Dobrovolníci ČČK, mezi nimi i žáci ZŠ TGM Vimperk, ZŠ Stachy a ZŠ Šumavské Hoštice, seznámili příchozí s postupy první pomoci u masivního krvácení, otevřené zlomeniny nebo cizího tělesa v ráně, záchranáři ZZS se věnovali seznámení návštěvníků s profesionálními postupy při ošetření různých poranění.

 

dscn0580

 

Pracovník Horské služby přiblížil např. transport raněných v podmínkách těžko dostupného terénu, zásadám evakuace nebo individuální ochrany při mimořádných událostech se věnovali kolegové z pracoviště prevence, ochrany obyvatel a krizového řízení územního odboru HZS Prachatice.

 

Samozřejmě bylo připomenuto významu dárcovství krve a jeho důležitost.

Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání osob.

logo-25 prezentace jpgPro zpestření zde byla k prohlédnutí vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby a Horské služby, Městské policie Vimperk a Policie ČR. Současně byla i možnost prohlídky služebny Městské policie Vimperk.

 

Premiérově se účastníci seznamovali i se základy sebeobrany – díky Policii ČR a dobrovolníkům proběhly ukázky základních  možností, jak se ubránit útočníkovi při fyzickém napadení. I menší děti si vyzkoušely, jak se nejšikovněji vytrhnout ze sevření, starší chlapce pak zajímaly i náročnější hmaty.

 

„Ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky,“ dodala k akci Zuzana Pelikánová z Oblastního spolku Českého červeného kříže v Prachaticích.

 

{gallery}susice/2016/09_zari/media_cck/{/gallery}

Text a foto: Zuzana Pelikánová, Ladislav Beran

{jcomments off}