Kate a David jsou nadějný pár

Nový rysí výběh  v Návštěvnickém centru na Kvildě už od jeho otevření v úterý16. srpna navštívily  desítky  zájemců. Rys ostrovid, krásný česko-bavorský pár David a Kate si rychle zvykají na svůj nový domov a evidentně se jim líbí.

sumava-vybeh-rys-otevreni-2016-3 galerie-980

 

 

david2

Rys David, po zranění zachráněný ve stanici  v Klášterci u Vimperka.

 

Národní parky – Šumavský a Bavorský – spolupracují na výzkumu rysa ostrovida už od devadesátých let. Rysí výběh je součástí projektu, který návštěvníkům představuje život šumavských zvířat. Už loni byl otevřen výběh pro jeleny, kterým prochází naučný okruh s pozorovacími přístřešky, výběh pro rysa na něj plynula navazuje. Také je tu umístěn přístřešek pro pozorování. „Předpokládáme ale, že ze začátku bude David velmi plachý. Bude si chtít označkovat teritorium a spíš se bude skrývat,“ upozorňuje mluvčí Národního parku Jan Dvořák. „Tento výběh jsme vytvořili vlastně na míru pro našeho rysa, chtěli jsme jeho životní podmínky více přiblížit těm přirozeným.

 

 

David byl před čtyřmi lety sražen automobilem a po mimořádně náročné léčbě zůstal v Ekologickém centru – Stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci.

V Klášterci měl rys David, jak jsme mu my i veřejnost začali říkat, vše potřebné. Veškerou péči i výběh, jenž splňoval potřeby pro daný druh. Přesto jsme pro něj stále hledali možnosti, jak mu jeho životní prostor zlepšit. Nakonec přišla možnost postavit mu přírodní výběh v návštěvnickém centru na Kvildě, který se s prostory záchranné stanice nedá srovnávat,“ vysvětluje náměstek ředitele Národního parku Šumava Miloš Juha.

 

 

 

Přesto, že se jedná o původně divoké zvíře, dostal se rysí samec do Klášterce jako čtyřměsíční mládě. Jeho léčba byla natolik náročná, především časově, že už nebyla možnost jej vypustit zpět do přírody.

 

 

 

Rys měl těžká zranění zadních končetin. Veterináři museli využít šrouby, dráty a kovové prvky, aby je dali dohromady. Pak musel prodělat další operace, při kterých mu šrouby byly vyndány, i když už ne všechny. Celá léčba trvala přibližně čtyři měsíce a navíc, v době kdy byl přijat do stanice, byl malým, nesamostatným kotětem, v tu chvíli zcela odkázaným na lidskou péči. Musel být krmen a bohužel, za tu dobu si zvykl na lidi, takže jeho vypuštění zpět do přírody by pro něj bylo velkým rizikem. Pravděpodobně by nakonec uhynul,“ vysvětluje pracovnice Stanice pro hendikepovaná zvířata Klášterec Kristýna Falková.

 

 

 

 

kate

Aby Davidovi v novém domově nebylo smutno, přivezli  mu z Bavorskému NP  partnerku Kate.

 

Rysí výběh, areál o rozloze 0,5 hektaru, jehož vybudování včetně pozorovatelny pro návštěvníky stálo 4 miliony korun, je  přístupný celoročně, denně od 8,30 do 16,30 hodin.

-red-


Zdroj: http://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/krome-jelenu-uvidi-lide-i-rysa-20160816.html
{jcomments off}