Medvědí stezka – tip na výlet

O víkendu nemusíte sedět jenom doma.

Skalní město na šumavské Medvědí stezce je plné fascinujících žulových útvarů

Dračí tlama, Soutěska lapků, Perníková skála, Kamenná kráska, Obří kostky, Kazatelna, Hřib, Mechová pyramida – to jsou názvy několika z přemnoha skalních útvarů i solitérních balvanů, lemujících tuto starou šumavskou naučnou stezku, procházející i místem, kde byl zastřelen poslední medvěd na Šumavě

stezka

Medvědí stezka je nejstarší naučnou stezkou Šumavy a druhou nejstarší v naší vlasti. Vznikla již v roce 1967 díky iniciativě prachatických ochránců přírody, k obnovení a obohacení stezky došlo v roce 2001.

Prochází převýšením od 740 do 1049 metrů nad mořem a seznamuje s unikátními geologickými a geomorfologickými zajímavostmi Trojmezenské hornatiny. Je určena pouze pěším turistům, takže cyklisté, jinak Šumavou se hemžící jak mravenci, zde nejsou vítáni.

Vede mezi spojnicí železničních zastávek Ovesná a Černý Kříž, její délka je zhruba 14 kilometrů. Je možno zvolit výchozí a cílový bod v tom či onom pořadí, či projít jen přibližně na polovinu zkrácený úsek mezi osadou Jelení a Ovesnou, tedy absolvovat jen její stran kamenné krásy nejzajímavější část. Do Jelení se ovšem nedá docestovat vlakem, takže tato varianta má jistá omezení v transferu.

Nezbývá, než vyrazit.

(ld,novinky.cz)