Polární vzduch směřuje k nám

Polární vzduch směřuje k nám a očekává se jeho příchod v úterý ráno. Přinese s sebou nejen pokles teplot, ale i snížení hranice sněžení.

Na Šumavě může v noci na úterý na výškách mezi 800 a 1000 metry napadnout sníh. Ve středu týdne a během jeho druhé poloviny se mohou vyskytnout sněhové vločky i v nižších polohách. V oblastech nad 1200 metrů se většinu týdne udrží celodenní mráz a vytvoří se souvislá sněhová pokrývka. Na hřebenech nad 1350 metrů nad mořem Šumavy by do neděle mohlo napadnout až okolo 25 centimetrů sněhu. V Prachaticích a Vimperku se během týdne objeví tu a tam mokré sněhové vločky a zejména ve druhé polovině týdne může být i bílo.

Silničáři pod vedením Davida Staňka pozorně sledují situaci a přestože nadcházející počasí může být pro mnohé šokem, hlásí, že jsou na něj připraveni i přes to, že podle zákona je zimní údržba prováděna v období od 01.11. do 31.03. “Máme připraveny traktory s radlicemi a sypací vozy s inertním a chemickým posypem na problematické úseky, které jsou pro řidiče, vždy v období tvrdé zimy velmi kritické”. sdělil sumava.eu její šéf: “Všichni, kteří mají ještě letní pneumatiky, by měli zvážit své cestovní plány. Typické úseky jako Kvildsko, Borovoladsko, Novohuťsko, Zadovsko, silnice I/4 z Vimperka na hraniční přechod Strážný přes bouli (Kubovu Huť) mohou být v určitých chvílích rizikové”, dodává.
 
I v minulém roce se prováděla zimní údržba v dubnu, v období mimo zákonem stanovenou lhůtu. Šéf silničářů ale uklidňuje: “Vážení řidiči my Vás v tom určitě nenecháme, ale ujistěte se, zda teplé a příjemně osluněné dny Vás nenavnadili na spíše letní aktivity a tím i spojené rychlé přezouvání pneumatik ze zimních na letní. Při tak prudké změně v počasí, kdy se téměř z léta vrátíme zpátky do zimy, se Vaše rychlost v přezouvání a na silnici nemusí vyplatit. Vždy platí, že řidič musí přizpůsobit rychlost svého vozidla stavu pozemní komunikace a aktuálním klimatickým podmínkám. Řidiči, buďte v následujících dnech obezřetní a myslete, co se může stát, než někam vyrazíte. Ani silničáři nemohou být všude ve stejný okamžik a silnice učinit okamžitě sjízdnými”.