Jedny z nejsmutnějších statistik

nehoda cyklistaJedny z nejsmutnějších statistik  jsou bohužel ty dopravní

Uplynulý týden z pohledu dopravních policistů komentuje  mluvčí jihočeské policie por. Ing. Štěpánka Uhlířová.

“Uplynulý týden od 16. do 22. června se zapsal černým písmem do statistiky úmrtí na jihočeských silnicích. Hned dvě dopravní nehody totiž skončily s těmi nejtragičtějšími následky – smrtí dvou osob. Celkový počet osob, které na našich silnicích od počátku roku zemřely, se tak vyšplhal na 35, v loňském roce to bylo za stejné období „pouze“ 17, nárůst počtu zemřelých při dopravních nehodách je tak stoprocentní!

 
V uplynulém týdnu se stalo 70 dopravních nehod, při kterých zemřely dvě osoby, dvě byly těžce zraněny a 40 lehce. Celková škoda dosáhla výše bezmála 3 900 000 korun. Alkohol byl na vině v celkem pěti případech. Na Českobudějovicku se stalo 21 dopravních nehod, následovalo Českokrumlovsko s 12 dopravními nehodami a na pomyslném třetím místě skončilo Táborsko s 11 dopravními nehodami.
 
 
Týden začal tragicky hned v pondělí, kdy ve Strakonicích havaroval cizinec (74 let) ve vozidle značky Mitsubishi. Jel pravděpodobně příliš rychle a v zatáčce narazil do kovových svodidel, následně do dopravní značky, pak ještě do vzrostlých stromů až nakonec skončilo jeho vozidlo převrácené na střeše zpět na komunikaci. Ve zdemolovaném vozidle utrpěl zranění neslučitelná se životem. Na místě nehody policisté zjistili, že muž nepoužil bezpečnostní pás…
 
 
Strakonice-smrtelna-DN-1
 
 
 
Druhá smrtelná dopravní nehoda se stala ve čtvrtek na Táborsku. Řidič (68 let) s vozidlem VW nejspíše oslněn sluncem přehlédl na krajnici odstavený nákladní vůz s návěsem na klády a narazil do něj. Na místo přijeli zdravotníci, kteří se pokusili řidiče zachránit, bohužel marně, při převozu do nemocnice zemřel.
 
 
Taborsko-smrtelna-DN-1
 
 
 
V pátek odpoledne se stala vážná dopravní nehoda na Českokrumlovsku. Po cyklostezce nedaleko Přední Zvonkové jeli dva cyklisté – muž a žena.  S největší pravděpodobností se nevěnovali řízení svých bicyklů tak, jak měli, protože při vyjíždění z cyklostezky nedali přednost v jízdě vozidlo značky Honda, které jelo po silnici. Došlo ke srážce obou cyklistů s uvedeným vozem. Muž cyklista utrpěl těžká zranění a byl letecky transportován do Českobudějovické nemocnice, žena cyklistka utrpěla lehké zranění a skončila v Českokrumlovské nemocnici.
 
Začíná poslední týden před letními prázdninami. Nezapomínejte na bezpečnost a jezděte podle pravidel. To neplatí jen pro řidiče motorových vozidel, ale také pro cyklisty a chodce!”
 
 
-red, p cr-