Hrozí intenzivní bouřky, teplo zůstane

Po deštivém víkendu, kdy napršely místy desítky milimetrů srážek na metr čtverečný, došlo v pondělí ke zmenšování oblačnosti a srážky se objevily jen v ojedinělých případech, za to ve velké intenzitě. Dle radarových odrazů mohlo 19. května odpoledne poblíž Strakonic spadnout i přes 100 mm, v samotných Strakonicích však srážkoměr zaznamenal jen 18 mm. I v úterý 20. května se vyskytly přeháňky, jejich intenzita však byla zcela zanedbatelná. Srážky byly v tento den zaznamenány jen v oblasti Stožce. Středa 21. května přinesla do nižších poloh první letní den roku 2014, srážky se nevyskytly již žádné. Podle předpokladů se ve čtvrtek ještě více oteplilo a teploty překračují hranici 25°C všude, vyjma poloh nad 1000 metrů n.m. 22. květen se tak stane zatím nejteplejším dnem tohoto roku. 

 

Během čtvrtka bude i nadále jasno nebo skoro jasno, v horských polohách slabá tvorba kupovité oblačnosti, srážky se neočekávají. Denní maxima vystoupí na 26°C až 30°C, může se tak v ojediněle vyskytnout i tropický den. V noci na pátek bude jasno, noční teploty budou vysoké, mezi 16°C až 13°C v horských údolích kolem 5°C. V pátek bude z počátku jasno až polojasno, během dne začne přibývat oblačnosti a přidají se přeháňky a bouřky, které budou místy intenzivní, spadnout může i přes 30 mm. Ojediněle se vyskytnou i kroupy. Denní maxima mezi 25°C až 28°C. V sobotu bude oblačno až zataženo s častými přeháňkami, místy i s bouřkami, mírně se ochladí na 22°C až 25°C. Opět se ojediněle vyskytne krupobití. V neděli bude srážek méně, obloha bude polojasná až oblačná s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami, denní maxima zůstanou beze změn, mezi 22°C až 25°C. 

 

Ke změně nedojde ani na počátku příštího týdne, teploty zůstanou na příjemných hodnotách 22°C až 26°C, obloha bude polojasná až oblačná, místy s bouřkami, které budou i nadále doprovázeny intenzivním deštěm či kroupami.

 

Bouřka nad Volyní a Strakonicemi, 19. května:

 

text (ir)

foto (am)