alkohol

Řídil s 2,24 promile

Řídil, při kontrole nadýchal 2,24 promile alkoholu

         Řidič 24letý muž ze Sušice řídil vozidlo zn. VW Golf a byl kontrolován policisty z obvodního oddělení v  Záluží v úterý včera ve 23.10 hodin. Alkoholtester naměřil 2,19 a opakovaně 2,24 promile alkoholu. Muž se podrobil lékařskému vyšetření a je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
-p cr-
 
 
Nad  1 promile se jedná o trestný čin

Řízení pod vlivem návykových látek je jednání, kterým je možné spáchat nejen přestupek, ale i trestný čin. Závisí na tom, nakolik byl řidič návykovou látkou ovlivněn. Pokud byl řidič ovlivněn natolik, že byla vyloučena jeho způsobilost řídit vozidlo, jedná se o trestný čin.

V případě alkoholu je hranice mezi přestupkem a trestným činem poměrně zřejmá – způsobilost řídit vozidlo je u každého řidiče vyloučena při dosažení hladiny 1 promile alkoholu v krvi. Vyloučení způsobilosti však může nastat i při hladině alkoholu nižší než 1 promile, v takovém případě by však muselo být vyloučení způsobilosti prokázáno svědeckými výpověďmi apod.  Pokud nedošlo ke spáchání trestného činu, bude se jednat o přestupek.

(zdroj:www.dopravni-pravo.cz)