szr

Jak to vidí lídři? SZR

szr

 

Ing. Michal BENEŠ

 

Hospodaření s bytovým fondem města je důležitou součástí správy – nájemné z městských bytů je nezanedbatelným příjmem do městského rozpočtu. Jde většinou o paneláky – sídliště. Jakým způsobem byste chtěli zlepšit kvalitu bydlení v nich?

Po dokončení výměny zbývajících starých oken a zateplování městských bytů chceme začít v postupné rekonstrukci bytových jader jednotlivých bytů.

Při výměně stávajících, či doplňování kotlů v městských kotelnách nahradit tyto kogeneračními jednotkami, kde společnou výrobou tepla a elektrické energie dochází k většímu využití účinnosti energie zemního plynu. Navíc je zde možnost získání „zeleného bonusu“ za výrobu elektrické energie z plynu a nákup plynu do kotelen za zajímavější cenu pro udržení stabilizace cen za teplo.

 

 

Co konkrétně chcete udělat pro zvýšení čistoty města Sušice?

Čistota středu města je v porovnání s mnohými jinými městy na celkem slušné úrovni. V okrajových částech (mimo centrum) by čistotě a omezení prašnosti prospěla oprava silnic a chodníků.

Zvýšená péče se musí ale věnovat lokalitám pro děti a rodiny (skate park, dětská hřiště, Santos, Luh…), kde je mnohdy velký nepořádek.

V tomto směru se nabízí další (větší) využití nezaměstnaných v rámci úklidu v městské firmě Sušické lesy a služby, s.r.o. (SULES).

 

 

Jak vidíte budoucnost městské nemocnice v Sušici?
V případě, že se po komunálních volbách budete účastnit vedení Města Sušice (zakladatele obecně prospěšné společnosti Nemocnice Sušice), budete iniciovat změnu její právní formy či jinou změnu celkového charakteru nemocnice? Jak bude vypadat Vaše konkrétní podpora tohoto zdravotnického zařízení
?

V případě zachování stávajícího stavu, zvažujeme pokrytí ztráty nemocnice ve výši cca 3-4 mil. Kč z městského rozpočtu.

Dále chceme iniciovat jednání nejen s jednotlivými zdravotními pojišťovnami, ale i s vedením Plzeňského kraje, jako zřizovatele okolních nemocnic, financovaných ze státního rozpočtu.

 

Nemocnice je nyní ekonomicky relativně stabilní. Jejím největším problémem ovšem v současné době je nedostatek lékařů. Jakým způsobem byste podpořil/a zájem lékařů o práci v naší malé nemocnici?

Mladí lékaři i přes možnost služebních bytů stále po krátké době odcházejí z nemocnice. Umožnění profesního růstu za vedení starších zkušených lékařů by do určité míry mělo napomoci tuto situaci řešit. Další variantou je částečné napojení na jinou nemocnici, či sdružení nemocnic, k vykrytí potřebných pozic, nezaplněných kmenovými zaměstnanci.

 

 

Bezpečnost chodců, především dětí u základních škol je aktuálním tématem již delší dobu. Jaký je Váš konkrétní návrh na zlepšení situace?

Nejkritičtějším místem v současné době je z hlediska bezpečnosti chodců (dětí) křižovatka Lerchovy a Klostermannovy ulice i přes přítomnost strážníků Městské policie. Její celková rekonstrukce výrazně přispěje ke zmenšení rizika dopravních nehod a tím i zranění dětí i dospělých. Podobný problém je při přecházení hlavní silnice (Příkopy) ke škole v Komenského ulici, kde je to z velké míry i nedodržováním pravidel samotných dětí i dospělých při přecházení.

Dále se budeme snažit vyřešit propojení cyklostezek ve středu města vytvořením bezpečnějšího vnitřního okruhu uvnitř města pro cyklisty a hlavně děti, aby nedocházelo k různým kolizím či zranění. Především se to týká propojení cyklostezky od nádraží (Horažďovic, Chmelné…) na cyklostezku směrem na Dlouhou Ves a dále na Šumavu (přes Santos, Páteček…) a propojení škol a míst zájmových aktivit dětí, mimo hlavní komunikace, kde je kumulace cyklistů a dětí největší.