Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    RYS OSTROVID

    Lynx lynx


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Třída : savci

    Řád : šelmy

    Čeleď : kočkovití

    Podčeleď : malé kočky

    Rod : rys


    Dříve osidloval rys celou Evropu a Asii. Po zásahu člověka lovem a likvidaci přirozeného prostředí, vedlo k úbytku a početnosti. Dnes ho nalezneme v severní části Ruska, v Polsku, Karpatech, na Balkáně a ve Španělsku. V České republice je v současné době několik malých populací vzniklé reintrodukcí nebo migrací, které jsou silně ohrožené a chráněné. Typickým prostředím které rys vyhledává jsou smíšené a jehličnaté lesy ve středních a vyšších polohách se skalnatým terénem. Aktivní bývá spíše za soumraku, přes den se rád sluní nebo odpočívá v houštinách. Vytyčuje si svoje teritorium, které dosahuje velikosti až několik stovek km2. Do svého teritoria nepřipustí žádného samce. Má výborný sluch a zrak.


    Je to největší a zároveň jediná volně žijící kočkovitá šelma u nás. Oproti jiným kočkovitým šelmám je velice plachý a až třikrát větší, má delší nohy a kartší ocas. Dosahuje délky 80-130 cm a hmotnosti okolo 20 kg. Charakteristickým znakem jsou uši do tvaru trojúhelníka s černými chomáčky chlupů a s černým koncem ocasu. Jeho zbarvení je žlutorezavé s hnědými skvrnami. Břicho je světlejší až smetanové barvy.


    Samec žije samotářsky, pouze v době páření sdružuje se samicí. O samici má zájem více samců, dochází tedy k soubojům. Říje probíhá v měsíci únoru až dubnu, samice je březí po dobu 10 týdnů. Poté rodí 2-3 slepá mláďata. Oči se jim otevírají po 14 dnech. Krmena jsou mlékem po dobu 2-3 měsíců. Jakmile ja matka odstaví, učí je lovit. Matku opouštějí zhruba po 10 měsících, pohlavně dospívají ve dvou letech. Přírodě se dožívají průměrně 17 let.


    Loví především menší kopytníky, jako je srna, muflon, kamzík dále pak lišky, zajíce a hlodavce. Při lovu mu pomáhá jeho jemný čich a schopnost skákat až 5 metrů daleko. Kořist nepronásleduje, číhá na ní z vyvýšených míst a z bezprostřední vzdálenosti zaútočí. Za denního světla vidí kořist až na vzdálenost 500 metrů. Menší kořist zabíjí kousnutím do hlavy, větší zakousnutím do hrdla nebo týla a zadušením. S kořistí si nejprve pohraje a až poté se do ní pustí. Zajíc mu vystačí na 2 dny, srna dokonce na týden.