Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    PŘÁSTEVNÍK MEDVĚDÍ

    Arctia caja


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : členovci

    Podkmen : šestinozí

    Třída : hmyz

    Řád : motýli

    Čeleď : přástevníkovití

    Rod : přástevník


    Přástevník se vyskytuje po celé Evropě až za polární kruh do Laponska, dále v Asii, Severní Americe. Vždy do nadmořské výšky 600 m.n.m. V České republice je hojně rozšířen, není chráněný. Jeho působištěm jsou okraje lesů,lesní cesty, okolí řek a potoků, parky a zahrady. Jo to noční motýl. Přes den žije skrytě. Při odpočinku má křídla složena tak, že přední křídla překrývají zadní. V případě nebezpečí, odkryje zadní křídla s výraznou kresbou a může i vzlétnout. V noci ho přitahují světelné zdroje, často poletuje okolo lamp či sedí na zdi pod světlem.


    Samičky jsou větší než samečkové. Rozpětí křídel dosahuje okolo 5-7 cm. Dospělý jedinec má přední křídla hnědorudá podkreslená bílou barvou. Také hlava je hnědé barvy. Zadní křídla jsou zbarvena rudou barvou se třemi černými skvrnami. Zadeček je načervenalý se skvrněním na hřbetě. Výrazné zbarvení odrazuje nepřítele a varuje ho, neboť motýl není vhodný k jídlu. Jeho tělní tekutiny obsahují jedovaté látky, celou řadu toxinů a dráždivých látek.


    V měsíci červnu až srpnu klade samička až 2000 vajíček, z těch se v srpnu až září líhnou housenky. Tyto housenky přezimovávají až do příštího roku. Jejich tělo je pokryto silnou vrstvou chlupů červenohnědé barvy s malými bílými skvrnkami. V potravě nejsou nikterak vybíravé, živí se kopřivami, jetelem, borůvky, pampeliškami,jitrocelem, do potravy zařazují i jedovaté rostliny, jed si ukládají v těle k obraně. Na zahrádkách a na polích jsou brány jako škůdce. Před zimou pojídá potravu po dobu asi 6 týdnů, poté přečkává zimu v polodorostlé podobě. Na jaře dosahuje housenka už velikosti 6 cm. V té době se zakuklí na 15-40 dní. Dospělý jedinec motýla pije nektar z květin.