Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    PRASE DIVOKÉ

    Sus scrofa


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : savci

    Řád : sudokopytníci

    Čeleď : prasatovití

    Rod : prase


    Prase divoké patří k nejrozšířenějším zvířatům v Evropě, méně již v Asii. Obývá i území Jižní Ameriky, Madagaskaru a všechny světové kontinenty mimo Antarktidu. Ke svému životu vyhledává staré lesní porosty s bohatým podrostem a s dostatkem příležitostí k bahenním koupelím. Aktivní je zejména v noci, přes den odpočívá. Vyhýbá se střetu s člověkem. Žije ve skupinkách, které někdy čítají i 50 jedinců. Vůdčím kusem je víceletá a zkušená bachyně, která řídí a sdružuje tlupu. Pouze staří samci žijí samotářsky. Díky úbytku přirozených predátorů jako je rys, liška, kočka divoká, došlo k přemnožení těchto tvorů. Proto je to nejlovenější tvor.


    Má silné, zavalité tělo na krátkých nožkách. Dorůstá délky 120-180 cm. Dospělý jedinec může vážit až 200 kg, ale v průměru mají 50-90 kg. Oproti praseti domácímu je jeho tělo štíhlejší s očima posazenýma více dozadu a má užší a protáhlejší rypák. Srst je pokryta hustými a tuhými štětinami hnědé až černé barvy, odtud výraz černá zvěř. Má tmavě černý čumák. Selata jsou zpočátku světlá s hnědým pruhováním. Dalším znakem jsou čtyři dlouhé, nahoru zahnuté ostré kly, u bachyně kratší. Spodní špičáky jsou myslivci nazývány páráky, menší horní špičáky klektáky. Má skvělý sluch a čich, nejhůře vyvinutý je zrak, je krátkozraký.


    K páření dochází zpravidla od listopadu do ledna. Bachyně je březí po dobu 15-16 týdnů a v měsíci březnu rodí přibližně 2-6 selat. Selata pár hodin po porodu začínají chodit a nehnou se od matky. Matka je kojí po dobu jednoho týdne a poté je učí hledat si potravu. Přidávají se ke stádu. Ve věku 8 měsíců už váží okolo 30 kg, ztrácí pruhované zbarvení, začínají si hledat svůj pelech. Přesto jsou ještě poblíž vedoucí samice. Při ohrožení vytvoří samice kruh okolo mláďat, samci se postaví a chrání vnitřek kruhu. Pokud je poblíž člověk, hrozí mu od samice napadnutí, neboť je to dobrá matka, která energicky hájí svoje potomstvo.


    Prase divoké je všežravec. Potravu hledá rytím v zemi, při opadání lesních plodů, se živí bukvicemi a žaludy. Nepohrdne teplokrevným zvířetem ani mršinou. Požírá různé bobule, odpadky, hmyz , malé plazy a zemědělské plodiny jako je kukuřice, oves, pšenice a ječmen.