Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    LIŠKA OBECNÁ

    Vulpes vulpes


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Třída : savci

    Řád : šelmy

    Čeleď : psovití

    Rod : liška


    Liška obecná obývá Evropu, Asii, Severní Ameriku a severní Afriku. Je nejrozšířenější šelmou. Je přemnoženou zvěří a je povolen její celoroční odstřel. Dříve byla velkým rizikem v přenosu vztekliny, díky orální vakcinaci byla vzteklina u lišky zaznamenaná naposledy v roce 2002. Svoje nory si hloubí v houštinách, mnohdy sdílí i podzemní noru s jezevcem, pokud je dostatečně prostorná. Na lov se vydává po setmění a vrací se se svítáním.


    Její tělo je štíhlé s krátkýma špičatýma ušima a dlouhým huňatým ocasem. Délka těla je 50-80 cm, ocas dosahuje délky 30-50 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 4 – 10 kilogramy. Na vrchní části těla je srst rezavé barvy, spodní část je žlutobílá, ocas je na konci bílý. Nohy a uši jsou na konci černé. Oproti jiným psovitým šelmám má šikmo položené oči s podlouhlou zřítelnicí, jemněji zašpičatělý čenich a kratší nohy. Dokáže se pohybovat rychlostí až 40 km/h.


    V zimě a především v době páření a liščích námluv můžeme zaslechnout chraptivý štěkot lišek. O lišku se uchází více samců, kteří mezi sebou zápasí. Po námluvách je liška v březí po dobu 50-56 dnů. Liška se připravuje na vrh vyhloubením několika podzemních obydlí, které vyúsťují v různých místech pro případ ohrožení. Rodí většinou 3-8 slepých mláďat, někdy i více. Mláďata jsou matkou kojena po dobu jednoho měsíce, poté přechází na masitou potravu podobající se dospělému jedinci. Jsou to především různí hlodavci, především myši a hraboši, ale také oslabená či nemocná mláďata zajíců a srnek. V chudším období se přikrmuje měkkýši, brouky a žížalami.