Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    LASICE KOLČAVA

    Mustela nivalis


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Třída : savci

    Řád : šelmy

    Čeleď : lasicovití

    Rod : lasice


    Její rozšíření je po celé Evropě, Asii a také v severní Africe. Nenajdeme ji pouze v Irsku a na Islandu. U nás je k vidění od nížin až po hřebeny hor a všude tam, kde žijí myši a hraboši. Ve volné krajině vyhledává spíše sušší místa, jako jsou pole a louky a křoviny mezi poli. Také ji můžeme spatřit v parcích a zahradách. Své obydlí si nehloubí, pouze vyhledává štěrbiny v hromadách dříví, v dutinách a skrýších. V zimním období se stahuje k lidskému obydlí do stodol, stájí a kůlen. Je to nejpočetnější šelma žijící u nás.


    Je to nejmenší šelma dosahující velikosti u samičky 10-20 cm u samečka 12-25 cm. Její hmotnost je mezi 50 – 160 gramy. Její trup je štíhlý, hadovitě protáhlý s krátkými končetinami. Svrchní strana těla je rezavohnědá, spodní strana je bílá. Na zimu se její barva nepřebarvuje, pouze zesvětlá.


    Kolčavy žijí samotářsky, pouze v období říje jsou v páru. K páření dochází na jaře a po uplynutí jednoho měsíce rodí samice většinou 4-7 mláďat. Mláďata jsou slepá, plně odkázaná na matce, která je kojí po dobu dvou měsíců. Když povyrostou, začínají také lovit a během dalšího měsíce dochází k osamostatnění. Při nadbytku potravy rodí samice i vicekrát do roka. Loví především v noci a nad ránem. Živí se především hraboši polními, které loví přímo v jejich norách, dále loví potkany, myši, křečky a další drobné hlodavce. Svou kořist usmrtí prokousnutím vazu.


    Kolčavy se v přírodě dožívají maximálně věku tří let. V odchovu se mohou dožít i 7-10 let.