Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    JELEN LESNÍ

    Cervus elaphus


    Vědecká klasifikace:

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : savci

    Řád : sudokopytníci

    Podřád : přežvýkavci

    Čeleď : jelenovití

    Rod : jelen


    Vyskytuje se po celém území Evropy, ve střední a západní části Asie, dokonce i v severní Africe. Člověkem byl zavlečen i do Austrálie, Chile, Argentiny nebo na Nový Zéland. Žijí nejčastěji v lesních oblastech, z nichž vychází pouze ojediněle za potravou. Vychází na paseky a mýtiny, občas jsou k vidění na polích, především k večeru při nedostatku potravy v zimním období. Sdružují se do skupin, tzv. hloučků. Samice žijí odděleně od samců, pouze v období říje se sdružují dohromady.


    Po losu evropském je jelen druhý největší živočich vyskytující se u nás. Vyznačuje se těžkopádnou postavou se širokou hlavou, která se dopředu zužuje. Dorůstá do velikosti 170 – 230 cm a dosahuje hmotnosti až 250 kilogramů samice je menšího vzrůstu i váhy. Jenom samotné paroží váží okolo 8 kilogramů. Paroží je rozděleno na očník, opěrák, nadočník a koruna. Je každoročně na konci zimy shazováno a vyměňováno. Barva srsti u dospělého jedince je obvykle hnědá s rudým nádechem. Mláďata jsou do 3 měsíců výrazně bíle skvrnitá.


    Nejmocnějšími hlasovými projevy ( troubením ) se ozývá jelen vždy za doby říje. Rozlišujeme několik druhů troubení. Jinak troubí jelen hledající laň, jinak jelen vyzívající soka k souboji a jinak jelen vítězící v souboji. Mimo období říje nejsou jeleni slyšet. Krátkodobě se dokáží pohybovat rychlostí až 70 km/h.


    Říje začíná v polovině září a končí v říjnu. Jeleni se ohlašují hlasitým troubením, chodí hlučně, hrabou kopyty a bijí parohy o stromy. Laně jsou březí po dobu 8 měsíců. Koncem května se odpojí od tlup a uchylují se do ústraní. Rodí většinou jedno mládě o hmotnosti 15 kilogramů. Mláďata jsou ukryta v trávě a čekají na matku. Když vyspějí, následují jí všude. Jeleni jsou býložravý přežvýkavci. Živí se především trávou, bylinami, semeny. Na polích rádi okusují obilí a kukuřici. V zimě okusují větvičky stromů a kůru. Rádi si pochutnají na bukvicích, kaštanech, žaludech, padaných jablkách a krmné řepě.