Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    SÝC ROUSNÝ

    Aegolius funereus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : sovy

    Čeleď : puštíkovití

    Rod : sýc


    Rozšíření sýce rousného je ve střední a jižní Evropě, v severní Americe, Asii a v části severní Afriky. V České republice hnízdí zejména v horských oblastech. V nižších polohách jsou to pískovcové oblasti v Českém Švýcarsku nebo na Broumovsku. Je to silně ohrožený druh, zvláště chráněný. Vyskytuje se v otevřené krajině s vrbami, ve starých jehličnatých lesích, v parcích, v sadech se starými stromy a můžeme je nalézt i v kamenolomech. Pokud se nám ho nepodaří nalézt v přírodě, najdeme ho určitě v zoologické zahradě.


    Velikostně je to spíše menší sova, délka je mezi 24-27 cm, rozpětí křídel je 46-55 cm a hmotnosti dosahuje okolo 120-150 gramů. Má širokou a plochou hlavu bez perních oušek.Oči jsou černě ohraničeny s jasně žlutou duhovkou, zobák je žlutý. Svrchní část těla je šedohnědá s bíle skvrnitá a páskovaná. Spodní strana je bělavá hnědě pruhovaná. Ocas je krátký.


    Většinou na jaře v době snoubení se ozývá sýc po celou noc a ohlašuje svoje teritorium. V toku jsou slyšet monotónní slabiny stále se opakující. Někdy to připomíná vzdálené houkání vlaku. Vyznačuje se svými trhavými pohyby. Na kořist číhá z větví stromů, poté se na nivrhá rychlým výpadem. Není pro něj problém lovit i za letu. Loví pouze v noci.


    Hnízdí 1x ročně. K vystavění hnízda vyhledává dutiny stromů, vzniklé například od datlů, nebo jiné hnízdní budky. Samice snáší 2-8 bílých vajec , na kterých sedí po dobu 4 týdnů. Samec jí donáší potravu. Po vylíhnutí mláďat potravu nadále obstarává otec, samice ji rozděluje. Mláďata opuštějí hnízdo zhruba po měsíci. Mláďata jsou krmena drobnými hlodavci, obzvláště hraboši, dospělý jedinci loví i menší ptáky.