Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    STEHLÍK OBECNÝ

    Carduelis curduelis


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : pěnkavovití

    Rod : stehlík


    Hojně se vyskytuje v Evropě, v Asii a v některých částech severozápadní Afriky. Tažný je pouze částečně. K nám přilétají stehlíci ze severních oblastí, naši jedinci odlétají na jih Evropy. Nejčastěji ho spatříme v zahradách, ovocných sadech, v parcích a v otevřených lesích. Na podzim se shlukuje do hejn, které čítají i 40 členů a potulují se na pustých úhorech, s dostatkem potravy. V zimě jsou občas k vidění i na krmítkách. Některé druhy lze najít i v domácích chovech, je totiž i tzv. klecním ptákem.


    Stehlík je velikostně menší než vrabec. Dosahuje délky těla okolo 12 - 13 cm, rozpětí křídel je 23 cm a dosahuje hmotnosti 16 gramů. Je nádherně a petře zbarvený. Hlavička je trojbarevná. Za světlým kuželovitým zobáčkem je výrazně červené barvy, líce jsou bílé a za nimi je černý pruh. Svrchní strana těla je skořicově hnědá. Černá křídla s bílými skvrnami jsou předělena žlutým pruhem, patrným zejména při letu. Kostřec je bílý, ocas je černý s bílým pruhováním. Spodní strana těla je smetanově hnědá. Samička je stejného zbarvení.


    Jeho zpěv je zvučný a příjemný. V rychlém sledu opakuje rozmanité motivy, především s hláskou I, jako je PIK a LIT. Zpívá živě, neposedí chvilku, otáčí hlavičkou na všechny strany. Většinou sedí v koruně stromu. Létá velmi lehce a hbitě ve vlnovkách, přeletuje z místa na místo. Je velmi obratný, bystrý a čilý. Šplhá i po těch nejtenčích stéblech travin a nejtenčích větvičkách, kde je občas zavěšen i hlavou dolu.


    Hnízdí 2 x ročně od května do srpna. Hnízdo staví samička na konci větví listnatých stromů, sameček ji k tomu doprovází svým zpěvem. Snůška je okolo 4-6 bílých jemně kropenatých vajec na kterých sedí samice po dobu 14 dní. Sameček ji po tuto dobu krmí. Po vylíhnutí mláďat je matka ještě nějakou dobu zahřívá a otec přináší potravu. Zprvu je to především drobný hmyz, později již semena rozmělčená ve voleti. Po 14 dnech mláďata opuštějí hnízdo a hledají si potravu sami. Jsou to především semínka bodláků, lopuchů a jiných plevelů. Vybírají i semena břízy a olše.