Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    SOJKA OBECNÁ

    Garrulus glandarius


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : krkavcovití

    Rod : sojka


    Tento krkavcovitý druh se vyskytuje ve střední a jižní Evropě, v části střední Asie až na východ po Japonsko a Koreu, dále pak v Turecku, jihovýchodní Číně, Íránu a Iráku a v severní Africe. V České republice se vyskytuje v hojném počtu a je to asi nejkrásnější krkavcovitý pták žijící u nás. Celoročně se vyskytuje ve smíšených lesích, v parcích, zahradách a sadech. Je to hájený pták, který v minulosti končil i v kuchyni a pojídal se.


    Velikostně je velká asi jako holub, délka těla je 32-34 cm, rozpětí křídel mezi 52 – 58 cm a dosahuje hmotnosti okolo 150 - 170 gramů. Svojí barevnou kombinací se zařazuje mezi nejbarvitější zástupce své čeledi. Vrchní a spodní část těla je kakaově hnědá s černým zobákem i ocasem. Světlá hlava s černými skvrnitými proužky, pod zobákem černý vouskový pruh. Křídla jsou modro černě žíhaná tzv. sojčí pírka. Kostřec nad ocasem je bílé barvy.


    Stejně jako to bylo v pohádkách o Krakonošovi, tak i ve skutečnosti je sojka strážcem lesa. Ještě před tím, než ji spatříme, už varuje svým skřehotavým voláním. Umí dobře napodobovat naposlouchané zvuky, přesto není žádným dobrým pěvcem. Létá těžce a třepotavě, přeletuje poměrně nízko nad zemí. Často se při letu zastavují na stromech nebo keřích. Jsou častečně tažné.


    Hnízdí od května do června. Obvykle je to pouze jedna snůška. Hnízdo staví oba partneři na stromech z větviček, kořínků, trávy a stébel. Samička snáší obvykle 5-6 našedlých drobně skvrnitých vajec, na kterých sedí střídavě se samečkem po do 16-17 dní. Po vylíhnutí jsou mláďata krmena po dobu třech týdnů. Sojky jsou všežravci. Nepohrdnou žaludy, oříšky, plody, ale ani hmyzem, ještěrkami, rejsky, hlemýždi a malými ptáčky. Vytváří si i zásoby na zimní období.