Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    LEDŇÁČEK ŘÍČNÍ

    Alcedo atthis


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : srostloprstí

    Čeleď : ledňáčkovití

    Rod : ledňáček


    Vyskytuje se ve střední a jižní Evropě, Asii a v severní části Afriky. Severské populace jsou tažné, jižní populace zůstává na svém místě i přes zimu. Žije vždy v blízkosti čistých tekoucích vod říček a potoků s dostatkem ryb. Vyhovují mu písčité či hlinité břehy, zarostlé křovinami. U nás se ledňáček vyskytuje celoročně. Je plachý, žije samotářsky a je přísně teritoriální. Pokud mu na jeho území vnikne konkurent, skloní se, začne pomalu kývat hlavou ze strany na stranu a výhružně roztahuje křídla. K souboji dochází pouze ojediněle, soupeř se shozen do vody a přidržen pod ní. Při soubojích nedochází ke zranění. Je silně ohrožen, tudíž je chráněný.


    Jeho zavalitější tělo s krátkým ocasem a končetinami dosahuje délky 16-17 cm, rozpětí křídel 23-25 cm a hmotnost je 40-45 gramů. Má silný a dlouhý zobák, kterým loví potravu. Vrchní strana je výrazně zbarvená kovově modrou barvou s tyrkysovám nádechem, líce jsou bílé, taktéž hrdlo. Spodní strana a končetiny jsou rezva hnědé. Samička je stejného zabarvení jako sameček.


    Ozývá se často a nápadně, většinou krátkými, ostrými hvizdy. Zvuky vydává i při přeletu nad krajinou. Létá prudce a přímočaře. Za kořistí se vrhá střemhlav většinou z větve nebo z letu. Je rychlý a obratný, jako by klouzal nad hladinou.


    Hnízdí od května do září. Hnízdo si hloubí na příkrých březích u vody. Snáší obvykle 5-7 bílých vajec. Na vejcích se střídá samička se samečkem po dobu 4 týdnů. Mláďata se rodí holá a slepá. Měří 5-8 centimetrů. Rodiče je zpočátku krmí po 45 minutách, když povyrostou, nosí potravu každých 15 minut. Hnízdo opouští po 4 týdnech. Potravou dospělého jedince jsou z 65 % menší ryby, zbytek tvoří hmyz, obojživelníci a korýši.