Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    VRABEC POLNÍ

    Passer montanus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : vrabcovití

    Rod : vrabec


    Euroasijní druh, obývající většinu Evropy a Asie, kromě nejsevernějších končin. Vyskytuje se po celém území České republiky především v krajině se sady, křovím, lesíky, porosty podél vodních toků a silnic. Hnízdo umisťuje nejčastěji do dutin stromů, budek, štěrbin ve skalách a v budovách. Hnízdí v hejnech i jednotlivě. Částečně tažný.


    Je to pěvec o velikosti 12 – 15 cm, rozpětí křídel dosahuje 21 cm a váží kolem 20-25 gramů. Temeno hlavy je na rozdíl od vrabce domácího zbarveno dohněda, líce jsou bílé s černou skvrnou. Tělo je pokryto hnědým peřím s černými čárkami, křídelní páska je bíle zbarvená. Břicho je světle šedé.

    Jeho zpěv jepříjemný, nenáročný s rozmanitou kombinací tónů. Jeho let je prudký, vlnkovitý, za letu dokáže chytit i hmyz. Často se pohybuje v hejnech. Oproti vrabci domácímu je méně dotěrný, je plašší, obratnější i živější.


    Hnízdí 2 – 3x ročně. Samice snáší okolo 5 – 6 bílých hnědě skvrnitých vajec. Na vejcích sedí oba rodiče po dobu 14 dnů. Potravu pro mláďata zajišťují také oba rodiče. Pro mláďata je to především drobný hmyz. Dospělí se živí spíše semeny a plody. Vcelku shodná s potravou vrabce domácího, neoklovává ovoce.