Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    SÝKORA ÚHELNÍČEK

    Periparus ater


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : sýkorovití

    Rod : sýkora


    Sýkora se vyskytuje téměř po celé Evropě, v severní a střední Asii a na severozápadu Afriky. U nás je to obyvatel především jehličnatých a smíšených lesů, parků a zahrad s jehličnany. Je to částečně tažný pták. Většinou sýkory ze severu slétají v zimě jižněji. Přes léto je to spíš jedinec, v zimě žije spíše v hejnech, většinou ve společnosti ostatních druhů sýkorek.


    Sýkora úhelníček je trochu menší než sýkora koňadra. Délka těla je 11 cm, rozpětí křídel asi 18 cm a dosahuje hmotnosti okolo 8 gramů. Hřbet je šedomodrý, hlavička je černá orámovaná bílými tvářemi a bílým týlem. Křídla jsou šedočerná s šikmými bělavými proužky. Spodní strana je šedá s jemným nádechem žluté. Má krátký šídlovitý ocásek a krátké nohy. Samička je stejného zbarvení.


    Zpěv je dosti hlasitý, jednotvárný, střídavě se opakují dva vysoké tóny. Většinou se ozývá z korun vysokých jehličnatých stromů. Její let je neobratný, proto nelétá delší lety otevřeným prostorem. Obratně však šplhá v korunách stromů a často ji můžeme spatřit i vzhůru nohama.


    Hnízdí v dutinách stromů, ale i pařezů, puklin skal a také v zemních dutinách do hnízda vystlaného mechem. Snáší 1x – 2x ročně přibližně 7-10 bílých vajec s hnědými skvrnami. Na vejcích sedí pouze samice po dobu 14 dní. Po tu dobu ji sameček krmí. O mláďata již pak pečují oba rodiče a zůstávají pohromadě až do dalšího hnízdění. Jejich potravou jsou především vajíčka a larvy nejrůznějšího hmyzu, na podzim a na jaře také semena jehličnatých stromů. Občas je spatříme i na krmítcích.