Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    SÝKORA MODŘINKA

    Cyanistes caeruleus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : sýkorovití

    Rod : sýkora


    Čeleď sýkorovitých zahrnuje až 46 druhů. Výskyt těchto ptáků je po celé Evropě, Malé Asii a části severozápadní Afriky. Sýkora modřinka je stálý pták Obývá zahrady a parky, aleje, hřbitovy, háje a stromořadí, někdy i lesy listnaté a smíšené. Od podzimu se shlukuje do skupinek s jinými druhy sýkor a přibližují se k lidským obydlím s krmítky.


    Je to drobný ptáček dosahující délky 11-12 cm, rozpětí křídel je 20 cm a hmotnost 11 gramů. Jejím specifickým znakem je modré temeno hlavy podobné čepičce a tmavý pruh přes oči a spodní stranu hrdla. Obě líce jsou bílé barvy. Svrchní strana je modrozelená, křídla a pera na ocasu jsou modrá, spodní strana je žlutá s jemným šedým nádechem. Samička je stejného zbarvení.


    Zpěv je rychlý s klesajícím trylkem. Zní velmi příjemně a zvučně. Zpěv je slyšet neúnavně po celý den, především z koruny stromů již od února. Vyniká svojí obratností, šplhá po těch nejtenčích větvičkách díky svým silným nohám a drápům, mnohdy visí i hlavou dolů. Po stromech se pohybuje kodrcavými poskoky. K lidem je nedůvěřivá.


    Již od února hledají sýkorky vhodnou dutinu pro své hnízdo. Jsou to otvory a štěrbiny ve stromech, škvíry ve zdech či v pařezech. Nepohrdnou ani opuštěnými hnízdy. Hnízdo si staví samička sama ve tvaru misky a vystýlá ho suchou trávou, mechem a jemnými peříčky. Snůška je jednou až dvakrát do roka, většinou mezi 7-13 vejci. Vejce jsou bílé, červenohnědě kropenaté. Na vejcích sedí samička tak dva týdny, sameček zajišťuje potravu a hájí území kolem hnízda. Po vylíhnutí zůstávají mláďata v hnízdě ještě po dobu dvou až třech týdnů, po celou dobu je rodiče krmí především zelenými housenkami. Také drobným hmyzem a pavoučkami. K hnízdu přilétají denně až 400x. Vždy nakrmí pouze jedno z mláďat. Potravou dospělých jedinců je různý hmyz, který sbírají z listí stromů, loví pavouky, můry, mšice. Jsou velice užitečné. Na podzim se živí plody bezinky, hlohu a jeřabin. Během zimy rády vyhledávají krmítka, kde jim nejvíce chutnají slunečnicová semena, mák nebo jádra ořechů.