Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    KRAHUJEC OBECNÝ

    Accipiter nisus


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : dravci

    Čeleď : jestřábovití

    Rod : krahujec


    Rozšíření tohoto malého dravce je téměř po celé Evropě, v Asii a v části severní Afriky. Je to stálý pták, pouze ptáci ze severnějších oblastí migrují na zimu na sever Afriky, ptáci ze severu Asie migrují do severní Indie. Vyskytuje se především v jehličnatých lesích, v zimním období ho můžeme spatřit i v parcích s mnoha stromy, nebo v zarostlých zahradách. V České republice je to kriticky ohrožený jedinec, patří mezi chráněné druhy. Vidět ho můžeme i v zoologické zahradě v Liberci.


    Velikostně je sameček menší než samička. Pro představu sameček je velký jako kos nebo hrdlička, samička může dosahovat až dvojnásobné hmotnosti a je velká asi jako poštolka. Samec dorůstá velikosti 28-35 cm, samička 35-40 cm. Rozpětí křídel je 55-70 cm, hmotnost samečka se pohybuje okolo 150 g, hmotnost samičky okolo 280 g. Krahujec je štíhlý pták s krátkými, širokými křídly a dlouhým ocasem. Svrchní část samečka je tmavá s šedým odstínem, na hlavě a na hrdle je vidět načervenalý odstín.Zobák je krátký a výrazně zahnutý Spodní strana těla je zbarvena světle s hustým černým pruhováním. Dlouhé končetiny jsou žluté barvy. Samička nemá načervenalé zbarvení na hlavě a na hrdle.


    Jeho hlasový projev není častý. Výrazně a slyšitelně je slyšet samičku při varování vetřelce, který se ocitá poblíž hnízda a často jsou slyšet i hlasové projevy mláďat, dožadujících se potravy. Díky svým krátkým křídlům prolétává obratně křoviny, husté lesy, smrčiny. Létá nepozorovaně, poté náhlým výpadem chytá kořist.


    Hnízdí 1x ročně od dubna do července. Hnízdo staví samec, každý rok nové, především na mladých jehličnatých stromech. Do něho poté samička snáší 4-6 světlých vajec s hnědými skvrnami. Na vejcích sedí samička po dobu 5 týdnů. Samec se stará o její obživu, občas jí v hnízdě vystřídá. Po vylíhnutí mláďat potravu obstarává samec, samička ji pouze rozděluje. Krmí je ještě po dobu dalších 4 týdnů. Pro mláďata obstarávají nejprve drobný hmyz a malé druhy savců. V dospělosti je jsou jejich potravou drobní ptáci jako jsou vrabci, sýkorky, kosi a pěnkavy.