Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    SÝKORA KOŇADRA

    Parus major


    Vědecká klasifikace:

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : sýkorovití

    Rod : sýkora


    Sýkora koňadra je rozšířená po téměř celé Evropě, ve střední a jižní Asii a v některých oblastech severozápadní Afriky. Je to stálý pták, mírně přelétavý. Naši jedinci létají dále na jih, sýkory z Polska, Ukrajiny a Německa přilétají na zimu k nám. U nás se sdružují s ostatními druhy sýkor, se šoupálky, brhlíky i strakapoudy a potulují se krajinou. K vidění jsou téměř všude v parcích, zahradách, na živých plotech a v listnatých lesích. Často se objevuje v blízkosti lidí.

    Je to největší a zároveň nejrozšířenější sýkora. Délka těla je 14 cm, hmotnost okolo 20 gramů. Má třpytivě černou hlavu, čistě bílé tváře, šedozelený hřbet, kovově modré letky s černými proužky, břicho je žluté s černým prsním pruhem, který je u samečka výraznější než u samičky. Zobák je silný, kuželovitý.


    Zpěv se ozývá ze stromů a keřů, ale i z jiných vyšších míst jako jsou ploty, lampy. Zpěv je známý, hlasitý, příjemný, dokáže napodobovat i jiné ptáky. Jejich zpěv je takové čiřikání. Dodržují rytmus, avšak výšku a počet tónů obměňují. Velmi obratně se pohybují ve větvích stromů. Na zemi stále poposkakuje. Prolézá kdejaké díry a skuliny. Je to neuvěřitelně bystrý a neúnavný pták. Létá na kratší vzdálenosti v obloucích, trhavě, nepříliš lehce.


    K hnízdění dojde 2x do roka. Hnízdo si staví většinou v dutinách stromů nebo v budkách, je vystlané mechem, lišejníkem, stébly trávy a peřím. Samička snáší zpravidla 6-12 bílých vajec s červenými skvrnami, na kterých sedí 14 dní. Po tu dobu ji sameček krmí. Po vylíhnutí se starají o potravu již oba rodiče. Denně tak absolvují až 900 letů, z toho donesou až 500 housenek. Čímž jsou velmi užitečné, neboť regulují výskyt škůdců. Mláďata jsou schopna opustit hnízdo po dvou až třech týdnech, ještě poté jsou krmeni rodiči a zůstávají s nimi i přes zimu. V létě se živí především živočišnou potravou, hmyzem, larvami, vajíčky. Na podzim bobulemi a semeny s vysokým obsahem tuku, nejraději slunečnicemi v krmítkách.