Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    KONIPAS HORSKÝ

    Motacilla cinerea


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : konipasovití

    Rod : konipas


    Rozšíření tohoto druhu je v mnoha částích Evropy až do Asie. Vyskytuje se také v Africe, kam se uchyluje před zimou. Je to částečně tažný pták. U nás je k vidění již od konce března. Vyskytuje se vždy v blízkosti vodních toků, především rychle tekoucích řek, v pahorkatině a horách. Nejčastěji sedí na vyčnívajících kamenech, nebo na písku u vody.


    Je štíhlé postavy s nápadným dlouhým ocasem. Velikost je mezi 18-19 cm, rozpětí křídel 25-27 cm a hmotnost 15-20 gramů. Vrchní strana těla s hlavou je popelavě šedá s bílý pruhem nad okem, hrdlo je černé, spodní část těla je sytě žlutá. Křídla jsou tmavě šedá s černými proužky, ocas je černé barvy. Samička je ve spodní části méně sytě žlutá a na hrdle má pouze šedý pruh.


    Jeho zpěv je ostrý, pronikavý, skládajícíc se ze třech částí neustále se opakujících. Je slyšet pouze někdy, o to však vytrvaleji. V době hnízdění je slyšet po celý den. Jeho let je hbitý a lehký. Za letu si prozpěvuje. Díky svým vysokým nožkách se může brodit v mělké vodě. Po zemi se pohybuje rychlými krůčky, neustále kývá ocáskem nahoru a dolů.


    Hnízdí nejčastěji v puklinách skal, v dutinách mostů, ve stěnách vodních mlýnů a jezů, v dutinách stromů, vždy poblíž vody. Hnízdo je ze stébel, kořínků a listí, vystlané zvířecími chlupy. Samička do něj snáší většinou 4-6 bílých skvrnitých vajec. Na vejcích sedí střídavě oba rodiče po dobu 12-14 dní. Po vylíhnutí jsou mláďata v hnízdě ještě po dobu dalších dvou týdnů. Po tu dobu dostávají mláďata především živočišnou potravu, jako je drobný hmyz a malý drobní živočichové.