Šumava |  Sušice |  Čkyně |  Prachatice |  Kvildsko |  Vimperk |  Volary Webkamery:  Šumava |  HumlNET |  ČHMÚ Počasí |  Ubytování Šumava
  • Katalog Šumava.eu - Fauna
    HÝL OBECNÝ

    Pyrrhula pyrrhula


    Vědecká klasifikace :

    Říše : živočichové

    Kmen : strunatci

    Podkmen : obratlovci

    Třída : ptáci

    Podtřída : letci

    Řád : pěvci

    Čeleď : pěnkavovití

    Rod : hýl


    Vyskytuje se na většině území Evropy a Asie, od Irska až po Japonsko. Ze severních částí přelétá na zimu jižněji. K vidění je především na okrajích jehličnatých a smíšených lesů, v parcích, zahradách, kde sedí na ovocných stromech a hřbitovech. Pohybuje se především v korunách stromů, na zemi je vidět jen zřídkakdy. Na podzim ho můžeme spatřit se potulovat v hejnech na jeřabinách nebo na javorech. V poslední době došlo k mírnému poklesu počtu populace, který je zapříčiněn ztrátou přirozeného prostředí.


    Hýl obecný je zavalitý pták. Velikost je okolo 15- 18 cm, rozpětí křídel je 27 cm a hmotnost je 25 gramů. Patří k našim nejkrásněji zbarveným pěvcům. Má černé temeno hlavy s krátkým, kuželovitým černým zobákem, přecházející do sytě červenooranžové spodiny těla. Svrchní část těla je modrošedá se širokými bílými páskami na křídlech. Kostřec je bílý a za ním je černý ocas. Samička je méně zbarvená, svrchní i spodní část těla má hnědošedou.


    Zpívá jen zřídka, je méně slyšitelný, ozývá se měkkými a protáhlými tóny. Je schopen se naučit pískat i různé melodie. Dříve byl často chován doma v klecích. Je neobyčejně přítulný a krotký. Létá lehce v protáhlých obloucích. Po zemi těžkopádně poskakuje. Vůči lidem je důvěřivý.


    Hnízdí 1-2x ročně. Na počátku dubna vábí sameček samičku svým zpěvem a v zobáčku jí nosí jako dárek větvičku. Oba jedinci se navzájem dotýkají zobákami, spáří se a uzavřou tak trvalý svazek. Hnízdo staví sama samička z kořínků, suchých smrkových větviček, vystlané mechem. Je umístěno na jehličnatých stromech nebo v keřích, často v blízkosti lesních potoků. Brzy do něj snáší 4-5 modrých vajíček se skvrnkami. Na vejcích sedí po dobu 12-14 dní až do vylíhnutí. Při obstarání potravy se navzájem doplňuje samička a sameček, potravu shánějí společně a také společně létají ke hnízdu. Vyvrhují mláďatům z volete směs hmyzu a semen. Po dalších dvou týdnech jsou mláďata schopna opustit hnízdo. Mláďata jsou ještě nějakou dobu ve společnosti rodičů. Jako dospělí jedinci se živí převážně rostlinnou potravou. Díky svému zobáku, který je krátký, zaoblený s ostrými hranamy, dokáže uštipovat pupeny a louskat semena.